Producatorul japonez Mitsubishi Motors Corp. a inregistrat in primul trimestru ce s-a incheiat la 30 iunie un profit net de 96 milioane de dolari (10,3 miliarde yeni), pe fondul vanzarilor ridicate de pe pietele emergente. In perioada similara a anului fiscal precedent compania a inregistrat castiguri nete de 8,2 miliarde yeni. Vanzarile Mitsubishi au scazut cu 3,3%, pana la 610 miliarde yeni.

Mitsubishi s-a confruntat in aceasta perioada cu o scadere cu 25% a vanzarilor de pe piata din SUA, o piata atinsa de un decline de 10%.

Pe pietele din Rusia si Ucraina producatorul auto japonez a inregistrat un avans cu 60% al vanzarilor, pana la 48.000 automobile. Compania se asteapta ca in acest an Rusia sa devina cea de-a doua piata, dupa Japonia.

Pentru a face fata cererii ridicate de pe piata ruseasca, Mitsubishi are in plan dezvoltarea unei fabrici in aceasta zona, in colaborare cu PSA Peugeot Citroen. Noua fabrica va fi situata la 180 km de Moscova si va necesita o investitie totala de 470 milioane euro. Uzina va deveni operationala in 2011 si va produce 160.000 de vehicule anual.

Ca raspuns la vanzarile slabe de pe piata americana, producatorul japonez va scadea cu 8% productia din fabrica din SUA si va disponibiliza 105 angajati.

Sursa: Bloomberg