Produse româneşti pe un raft din China? Da, aţi citit bine. Companii din România şi-au încercat norocul şi în afara ţării şi au avut succes, afacerile lor crescând de la an la an. Toată lumea a auzit de Bitdefender, iar produsul românesc de securitate, creat de familia Talpeş, se află pe rafturile magazinelor din întreaga lume. Recent, compania a anunţat că a doua generaţie a dispozitivului de securitate Box, va fi produs, nu în China, ci în România, la Satu Mare. Soluţia de securitate este folosită de 500 de milioane de utilizatori. Dacă faceţi o vizită în China şi vi se face sete aveţi toate şansele să găsiţi pe rafturile magazinelor apă Borsec. Romaqua, compania controlată de familia Creţu, exportă apa minerală cu  tradiţie de peste 200 de ani, în ţări precum Statele Unite, Australia, Africa de Sud, China, Taiwan, Spania sau Germania. Apa românească a primit multe distincţii în ţările unde este comercializată. Anul acesta, un alt brand de apă, Aquatique va fi introdus de Romaqua pe pieţele din China, Statele Unite şi Marea Britanie. Şi tot legat de China, o firmă din România a reuşit să ia faţa asiaticilor, în Europa, atunci când vine vorba de producţia de scaune auto. Te Rox Prod din Paşcani a intrat pe piaţa de scaune auto în 2007, iar în prezent este cel mai mare producător din Europa. Compania produce scaune auto, huse şi centuri de siguranţă în Neamţ, Iaşi şi Botoşani. Afacerile companiei au crescut anul trecut la 22 milioane de euro, iar profitul se apropie de un milion de euro. Compania are peste 1.150 angajaţi iar produsele ajung în magazine din 55 de ţări de pe patru continente.

Ca să ajungi de pe un continent pe altul cea mai simplă cale este avionul. “Nu există avion Airbus pe care să nu fie cel puţin o piesă fabricată în România“, potrivit lui Mihail Toncea, membru al Consiliului de Administraţie Aerostar. „Aerostar este o societate privată cu capital românesc, activează în România pe o piaţă de peste 600 milioane de dolari, şi în fiecare an înregistrează o creştere de peste 15%. Astăzi, Aerostar lucrează peste 90% pentru export, adaugă Toncea. La Bacău se realizează peste 6.000 de repere şi subansamble, iar recent firma a semnat un contract de colaborare cu firma americană Raytheon International Defence System, privind colaborarea în domeniul echipamentelor şi componentelor aferente sistemului integrat multilevel de apărare aeriană. Cealaltă firmă aeriană, Boeing, primeşte “marfă” de la o altă companie românească. Constantin Savu, care controlează grupul de firme Uzinsider, a declarat recent că peste 90% din producţia grupului merge la export, pentru companii precum Boeing, General Electric şi alţi giganţi din întreaga lume. Grupul Uzinsider preia comenzi unicat de echipamente şi utilaje complexe pe care le livrează în străinătate. Savu este de părere că ţara noastră este capabilă de mult mai multe exporturi, având în vedere că în prezent exportăm de 57 miliarde de euro, iar ţări mult mai mici precum Cehia, cu o populaţie de 10 milioane de euro, exportă de 140 miliarde de euro.  

 

Dacă ajungeţi din întâmplare în ţările din America Latină şi intraţi într-un bar local, iar oamenii se joacă la sloturi cu Dracula să nu vă miraţi. O companie înfiinţată în 1993 la Sibiu exportă sloturi şi jackpoturi în America de Sud de ani buni. Firma Baum, înfiinţată de Octavian şi Gabriela Manu, are 700 de angajaţi şi 36 de săli de jocuri proprii.  “Avem clienţi de pe mai multe continente însă, în ultima perioadă, am preferat să ne concentrăm pe America Latină. Jucătorii din sălile şi cazinourile de aici îmbrăţişat foarte repede multigame-urile Dracula`s Games”, spune Octavian Manu. Firma a înregistrat, anul trecut, o cifră de afaceri de aproape 25 milioane de euro şi un profit de 2,5 milioane de euro. 

Alte câteva exemple de companii româneşti care au cunoscut succesul peste hotare sunt Râureni, brand românesc cu exporturi în Statele Unite, Canada Australia, Marea Britanie, Spania, Italia şi Adidac Comimpex din Salonta, care exportă mături din sorg. Circa 60% din vânzările companiei sunt reprezentate de exporturi către ţări precum Germania, Austria si Italia.