Primul terminal cu touchscreen de la Nokia, 5800 XpressMusic, va fi lansat pe piata locala in luna ianuarie a anului viitor.Terminalul a fost lansat la inceputul lunii octombrie in cadrul unui eveniment special la Londra, dupa ce a fost cunoscut sub numele de cod Tube.

Dispozitivul Nokia 5800 XpressMusic se afla pe piata incepand din al patrulea trimestru al anului 2008, la un pret estimativ de 279 euro. In ceea ce priveste pretul pe piata din Romania, oficialii Nokia au declarat ca acesta va fi stabilit de catre distribuitori.

Nokia 5800 XpressMusic se va numara, de asemenea, si printre primele dispozitive care vor oferi suport pentru serviciul Comes With Music, serviciul ce permite accesul nelimitat la intregul catalog Nokia Music Store timp de un an. Astfel, noul terminal, intra in randul telefoanelor Nokia care ofera o experienta muzicala completa.

“Prin lansarea noului Nokia 5800 XpressMusic, dorim sa conectam oamenii printr-o experienta universala care ne uneste pe toti – muzica,” a afirmat Jo Harlow, vicepresedinte Nokia.

Nokia 5800 XpressMusic poate fi configurat in 60 de limbi, oferind astfel acoperire pentru aproape 90% din popula-tia globului. Terminalul va rula Symbian, editia a cincea, prima versiune care suporta input touch, stylus si rezolutii inalte. Modelul soseste cu un touchscreen cu o diagonala de 3.2 inchi si rezolutie de 640 x 360 pixeli. Noul Nokia este dotat cu o camera de 3.2 megapixeli, WiFi, slot pentru carduri microSD de pana la 16GB.

Tamas Dankovics, Head of To Go Market Nokia Europa de Sud Est, a declarat ca producatorul finlandez de termi-nale mobile vizeaza atingerea unei cote de piata de 40% in Romania, cota pe care o detine pe piata globala.

Nokia a inregistrat in cel de-al treilea trimestru al anului o scadere cu 30% a profitlui, care a ajuns la 1,09 miliarde de euro, sau 29 de centi pe actiune, de la 1,56 miliarde de euro, sau 40 de centi pe actiune, in perioada similara a anului trecut. Si vanzarile companiei au inregistrat un regres de 5,1 procente, pana la 12,2 miliarde de euro, sub asteptarile analistilor.

Nokia a prezentat, de asemenea, in cadrul unui eveniment, noile functii de sincronizare si gestionare a informatiilor de ordin personal (PIM) ale platformei Ovi.com. Lansata in urma cu doua luni, aceasta are un numar de peste 10.000 de utilizatori la nivel global, fiind disponibila pentru moment doar in limba engleza. Cea mai recenta versi-une a Ovi.com, disponibila in prezent ca versiune beta publica, ofera functii gratuite pentru sincronizarea contacte-lor, agendei, notelor si listei de sarcini intre un dispozitiv mobil Nokia si Ovi.com.