PRIMER – Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România – care reunește 16 situri de fabricăție din țară – atrage atenția că “taxa clawback” – o taxă pe cifra de afaceri introdusă în 2009 și aplicată exclusiv producătorilor de medicamente – a crescut în trimestrul 1 din 2018 cu 20% față de aceeași perioada a anului 2017 și cu aproape 55% față de trimestrul 1 din 2016, ajungând astfel la 24,13%, al treilea procent că mărime de când taxa a fost introdusă.

“Toate analizele de prognoza făcute de analiști arată că cel târziu în trimestrul 4 din 2018 taxa va atinge nivelul record de 30%” a declarat Dr Dragoș Damian, Director Executiv PRIMER. “Asta înseamnă că o fabrică de medicamente din țară este obligată la plata a 30% taxa pe cifra de afaceri și 16% impozit pe profit, lucru absolut nesustenabil”, a completat Damian.

Evoluția “taxei clawback” din ultimii 2 ani,  a făcut că peste 2000 de medicamente, în marea lor majoritate costând sub 25 lei și fabricate în țară, să dispară din farmacii și spitale. La o “taxa clawback” de 30% toate medicamentele care costă sub 25 de lei sunt nerentabile iar producătorii vor fi obligați în cele din urmă să le scoată din portofoliu. Mai mult, plătind aproape 50% taxe și impozite, fabricanții din țară nu au cum să se dezvolte în continuare, pierzând din competitivitate. Astfel că escaladarea acestei taxe face rău la toată lumea: pacienții nu mai găsesc medicamentele de care au nevoie la prețul corect, sistemul sanitar va trebui plătească mai mult pentru tratamente mai scumpe iar industria nu va putea să-și continue planurile de modernizare și extindere.

Producătorii de medicamente care au fabrici în România, indiferent de capital, au plătit în ultimii 5 ani sute de milioane de lei în contul “taxei clawback”, în loc să investească în extinderea și modernizarea capacităților de producție, în transferuri tehnologice de produse noi și în angajarea mai multor specialiști în cercetare și dezvoltare. “Pentru a da un exemplu asupra impactului negativ al politicilor publice din domeniul manufacturii de medicamente din România, este suficient să arătăm că în 2006 se fabricau în țară pentru desfacere pe piață internă 314 milioane de cutii de medicamente, în vreme ce în 2016 se fabricau doar 190 de milioane, o scădere de 40% în 10 ani”, a concluzionat reprezentantul PRIMER.

PRIMER reamintește că semnalează de peste un an problemele care au apărut prin creșterea “taxei clawback” și că singură măsură care poate frână dispariția din spitale și farmacii a medicamentelor ieftine este scutirea de “taxa clawback” a medicamentelor care costă mai puțin de 25 lei.