„Consider că fiecare trebuie să acționeze cu responsabilitate și, în acest sens, cheltuielile de personal să fie încadrate în limitele generate de capacitatea proprie a fiecărei colectivități de a le finanța”, a spus Viorica Dăncilă.

După ce legea le-a dat voie, mai mulţi primari din ţară au dublat sau chiar trriplat salariile celor din subordine. Aceste majorări au lăsat repede goale conturile instituţiilor. Guvernul caută acum soluţii legale care să îi ajute pe primari să îşi redistribuie banii.

„Vrem să dăm o OUG din excedent, cei care au excedent să poată să plătească cheltuieli salariale, sentințe judecătorești, arierate”, a anunțat vicepremierul Paul Stănescu.

După ce majorarea salariilor i-a lăsat cu visteria goală, chiar şi unii edili îşi dau seama că bani mai mulţi trebuie să primească doar cei care merită.

„Dacă nu facem niște reforme, nu luăm și alte măsuri, aceste salarii crescute devin nesustenabile, dacă nu sunt deja nesustenabile. Nu vreau să înțeleagă cineva că eu sunt împotriva salariilor bune, ci dimpotrivă, dar vreau să încurajăm și performanța”, a declarat Robert Negoiță, președintele Asociației Municipiilor.

Supăraţi că premierul şi o parte din miniştri au plecat imediat după discursuri, primarii s-au plâns în faţa vicepremierului Paul Stănescu.

„1.204 lei nu e o răsplată după munca de patru mandate de primar. Iar cealaltă are 1.419 lei. Acestea sunt pensiile pe care le au doi colegi primari. Nu se pot descurca în viață”, a spus Mariana Gâju, primarul din Cumpăna (Constanța) și vicepreședinte al Asociației Comunelor.

Unii primari spun că ar trebui să aibă şi ei pensii speciale la fel cum au parlamentarii.

„O pensie care să completeze acea pensie normală. Și noi avem atâtea incompatibilităţi stabilite ca și parlamentarii. Eu zic că e o discriminare între parlamentar și alesul local”, a explicat Dorinel Soare, primarul comunei Niculești din Dâmbovița.

În 2016, o lege care le dădea dreptul primarilor să aibă pensii speciale a fost declarată neconstituţională.