Preturile au scazut considerabil pe segmentul imobilelor noi cu destinatie rezidentiala sau office, cat si la terenuri, conform reprezentantilor companiei de consultanta imobiliara EuroMetropola.Astfel, in ultima perioada s-a putut inregistra o scadere de 15-25% a preturilor pe aceste segmente in Capitala.

„De cand lipsa de lichiditati este acceptata oficial atat de dezvoltatori, cat si de cumparatori, preturile au scazut considerabil si pe segmentul imobilelor noi cu destinatie rezidentiala sau office. Nici preturile terenurilor nu raman insensibile la criza mondiala sau la reticenta cumparatorilor, scaderi importante fiind inregistrate in special in zona de nord”, au precizat reprezentantii EuroMetropola.

Deoarece in ultima perioada de timp cumparatorii au stat in expectativa, proprietarii presati sa vanda si dezvoltatorii in criza de lichiditati au gasit ca metoda principala pentru a debloca tranzactiile scaderea preturilor.

“Un bun exemplu este un imobil de birouri de pe Blvd. Barbu Vacarescu care a fost anuntat in piata la pretul de 17.000 euro/luna, insa dupa 3 luni de asteptare proprietarul este dipus sa accepte si 13.000 euro/luna. Pentru acest imobil, chiriasul ar trebui sa fie o companie foarte mare care are nevoie de un sediu de 970 mp utili, ceea ce este destul de dificil de gasit, mai ales ca multor companii mari le este teama acum sa-si asume o chirie de peste 10.000 euro, in conditiile in care activitatea lor este pusa sub semnul intrebarii pe fondul unei crizei al carei final nu-l poate preconiza nimeni”, exemplifica reprezentantii companiei imobiliare EuroMetropola.

Si in privinta inchirierilor de birouri situatia este similara.”In Pantelimon, chiria a scazut de la 18 euro/mp/luna la 16 euro, insa cu siguranta proprietarul ar accepta si 14 euro, mai ales ca imobilul nu mai are chiriasi de mai bine de 4 luni”, au mai precizat cei de la EuropMetropola.

In nordul Capitalei, unde este cea mai mare concentratie de birouri, au aparut, de asemenea, scaderi importante de preturi ale birourilor oferite spre inchiriere cu 2-3 euro/mp/luna in medie.

Terenurile din zonele ultracentrale au avut cel mai putin de suferit, scaderea pe acest segment fiind aproape insesizabila (5-10%).

In sud, proprietarii sunt mai increzatori in finalizarea unor obiective majore precum aeroportul si canalul Dunare – Bucuresti, decat in pericolul unei crize economice, refuzand sa coboare pretul sub nivelul actual. Aici inca se mai gasesc terenuri cu 2-3 euro/mp, foarte aproape de zona in care s-a anuntat aeroportul, un pret pe care cei mai multi refuza sa-l negocieze. Nordul se afla la polul opus insa, aici fiind inregistrate cele mai mari scaderi de preturi.

Discounturi semnificative au aparut si pe segmentul vilelor si al apartamentelor, cu toate ca acesta parea mai putin vulnerabil decat cel al locuintelor vechi ale caror preturi au cunoscut primul declin inca de la finele anului trecut.

Sursa: EuroMetropola