În jurul orei 06.15 GMT, cotaţia barilului de ţiţei Brent cu livrare în luna octombrie era în creştere cu 69 de cenţi până la 48,25 dolari, după ce în şedinţa precedentă a crescut cu 4,42 dolari până la 47,56 dolari per baril. De asemenea, cotaţia barilului de ţiţei WTI de referinţă pe piaţa din SUA era în creştere cu 65 de cenţi până la 43,21 dolari, după ce joi a încheiat şedinţa în creştere cu 3,96 dolari până la 42,56 dolari.

'Datele peste aşteptări privind creşterea economiei americane în trimestrul al doilea a fost principalul factor declanşator, la care s-a adăugat anunţul BP care a declarat situaţie de forţă majoră în privinţa exporturilor sale din Nigeria', au apreciat analiştii de la ANZ. Departamentul american al Comerţului a anunţat că Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat, în trimestrul al doilea, o creştere anuală de 3,7%, faţă de un avans de 2,2% conform unei prime estimări.

Luni, preţul petrolului a atins cea mai scăzută valoare din ultimii şase ani şi jumătate pe fondul îngrijorărilor cu privire la situaţia economie chineze. Analiştii sunt de părere că creşterile înregistrate joi sunt o reacţie la revenirea pieţei bursier chineze şi nu sunt un semnal pentru o creştere pe termen lung a preţului ţiţeiului. Chiar şi cei mai optimişti analişti nu se aşteaptă ca preţul petrolului să înregistreze în perioada imediată o relansare semnificativă. Miercuri, analiştii de la Standard Chartered şi-au revizuit cu 20 de dolari până la 63 de dolari per baril, estimările privind preţul petrolului Brent în 2016. AGERPRES