Potrivit unui raport publicat duminică de Goldman Sachs, creşterea producţiei de petrol va devansa cererea, astfel că în primul trimestru al anului următor preţul unui baril de petrol West Texas Intermediate (WTI) va coborî până la 75 de dolari în timp ce cotaţia ţiţeiului Brent va scădea la 85 de dolari per baril, în ambele cazuri cu 15 dolari mai puţin decât în precedentele estimări. De asemenea, Goldman Sachs susţine că în al doilea trimestru al anului următor preţul ţiţeiului Brent ar putea scădea până la 80 de dolari per baril în timp ce preţul unui baril de petrol West Texas Intermediate (WTI) ar putea coborî până la 70 de dolari.

Chiar dacă toate marile bănci de investiţii şi-au revizuit în scădere estimările privind preţul petrolului, ultimele estimări ale Goldman Sachs sunt cele mai pesimiste prognoze.

Goldman Sachs susţine că producţia de petrol a ţărilor din afara Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) ar urma să se se majoreze, fruntaşe la acest capitol urmând să fie Brazilia şi Golful Mexic. De asemenea, în rândul OPEC producţia de petrol a Irakului ar urma să crească cu 200.000 barili pe zi în timp ce producţia Libiei se va stabiliza la aproximativ 700.000 bpd. În ceea ce priveşte SUA, Goldman susţine că avansul producţiei de petrol de şist are consecinţe mult mai ample asupra pieţei energetice globale şi a erodării puterii OPEC asupra preţului petrolului.

Publicarea raportului Goldman Sachs a provocat luni scăderea cotaţiei barilului de ţiţei Brent sub pragul de 86 de dolari. În jurul orei 4,53 GMT, preţul barilului de ţiţei Brent cu livrare în luna decembrie a scăzut cu 19 cenţi, până la 85,94 dolari. În data de 16 octombrie, ţiţeiul Brent a coborât până la 83 de dolari, cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani.