Valoarea medie a locuintelor din Marea Britanie a pierdut peste 22.000 de euro (n.r. 14.000 lire) de la apogeul inregistrat in luna octombrie a anului trecut, potrivit ultimelor estimari  in dmeniul imobiliar ce contureaza un aspect sumbru al pietei de profil, titreaza telegraph.co.uk.

Conform societatii financiare dedicata finantarii de locuinte, Nationwide Building Society, pretul locuintelor a scazut cu 0,9% in luna iunie si se situeaza in prezent cu 6,3 procente sub nivelul inregistrat anul trecut, acesta fiind cel mai rapid ritm de scadere al preturilor pentru locuinte inregistrat din 1992 pana acum.

Valoarea medie a locuintelor a parcurs un traseu in declin de la varful de pret inregistrat in luna octombrie a anului trecut, ajungand de la 186,044 de lire la pretul mediu de 172,415 lire pentru o casa. Mai mult, in prezent, pretulrile medii ale locuintelor se afla in cea de-a opta luna consecutiva de scadere, perioada de declin ce din punct de vedere al duratei nu a fost atinsa nici macar in crush-ul preturilor locuintelor din anii ’90.

Cifrele prezentate de societatea Nationwide sunt ultimele date disponibile dintr-un lung sir de inregistrari care indica faptul ca piata locuintelor din Marea Britanie se afla in stadiul incipient al unei pante descendente prelungite.

Datele Nationwide au fost publicate la putin timp dupa ce Banca Angliei a anuntat faptul ca numarul imprumuturilor ipotecare acordate populatiei a scazut spre un minim istoric, acesta fiind efectul reducerii ofertelor de credite ipotecare ieftine, ca urmare a crizei internationale a creditelor.