“Politicienii trebuie să înțeleagă că catastrofele pot fi asigurate fie din finduri guvernamentale, fie prin reasigurare, iar reasigurătorii nu accept un preț stabilit politic”, a spus șeful VIG, grupul care deține în România companiile Omniasig, Asirom și BCR Asigurări de Viață.

Prima de 20 de euro stabilită de lege pentru asigurarea obligatoră a locuinței, care asigură, teoretic, acoperire pentru despăgubiri în limita a 20.000 de euro, este insuficientă, în opinia lui Hagen, trebuind să fie cedată aproape integral reasigurătorilor pentru gestionarea riscului. “Nu suntem membri PAID, nu ne opunem soluției pool-uului de asigurare pentru că poate fi eficientă, dar doar în mod correct. Acum, PAID e o inițiativă politică. Reasigurătorii nu accept un preț stabilit politic”, a arătat șeful grupului austriac.

Referindu-se la “capitalizarea bună” cu care se laudă PAID, Hagen a comentat: “O fi bine capitalizat, dar problema e cum își protejează această capitalizare. Soluția este reasigurarea. Dacă nu ești Warren Buffet să stai pe 15 miliarde cash, e nevoie să cumperi reasigurare, iar reasigurătorii te vor taxa. La primele stabilite politic, acum e pierdere prestabilită și nu vrem să participăm la așa ceva”, a conchis șeful VIG.

 

Un pas înapoi și de pe piața auto

 

Primele stabilite pe o piață care se comport irațional sunt unul dintre motivele pentru care Vienna Insurance Group vrea să facă un pas înapoi și de pe segmental asigurărilor auto. Acesta a adus mari pierderi grupului în România, în condițiile în care câteva companii au practicat miultă vreme tarife de dumping pentru a câștiga cote de piață. “Nu vrem să subscriem afaceri neprofitabile şi vrem să avem un mix mai bun. Nu înseamnă că vrem să ieşim complet. Ne vom reduce expunerea şi vom găsi alte segmente profitabile". Ponderea asigurărilor obligatorii RCA în totalul portofoliului din România a scăzut deja de la 39% în 2011, la 29% anul trecut, concomitent diminuându-se și ponderea asigurărilor facultative Casco, de la 36% la 33%.

Anul trecut, VIG a înregistrat mari pierederi pe piața rommânească: 98,7 milioane de eruo, mai mult decât dublu față de 2012. Primele subscrise au scăzut cu 11,5%, la 361 milioane de euro. Gupul și-a redus dramatic activitatea în ultimii ani, inclusiv prin reducerea personalului la mai mult de jumătate, de la circa 5.000 de angajați, la doar 2.400. „Câțiiva asigurători au stricat piața prin comportamentul irațional”, a spus Hagen, precizând că își pune speranțele în promisiunile noului președinte al Autorității de Supraveghere Financiară, Mișu Negrițoiu, care a anunțat că nu va mai permite practicarea unor prime de asigurare care să nu acopere riscurile la asigurările auto și la cele de locuință.

 

Noi majorări de capital, nicio fuziune sau vânzare

 

Vienna Insurance Group rămâne însă cel mai mare jucător din piața românească a asigurărilor, prin cele trei societăți deținute, cu o cotă de 19,4%. Șeful VIG exclude atât o fuziune între acestea, cât și o posibilă vânzare, declarându-se neinteresat și de eventuale achiziții, cum ar fi portofoliul AXA, a cărui preluare de către Astra a rămas suspendată după intrarea celei din urmă companii în administrare specială. “Dacă am vândut Axa acum câțiva ani, de ce aș vrea să cumpăr acum?”, spune Hagen.

Pentru anul acesta, se așteaptă să obțină profit și vor fi făcute noi majorări de capital la societățile din România. “Nu vor mai fi majorări de capital pentru acoperirea pierderilor, suntem cu solvabilitatea acolo unde trebuie, ci pentru dezvoltare”, adaugă șeful VIG.