"Şeful statului a reconfirmat angajamentul ferm al României pentru realizarea obiectivelor preşedintelui Adunării Generale, care coincid cu interesele ţării noastre: promovarea demersurilor de prevenire a conflictelor – foarte importantă pentru asigurarea păcii şi securităţii internaţionale; problematica migraţiei, preşedintele Klaus Iohannis asigurându-l pe înaltul oficial ONU de sprijinul României pentru negocierea Compactului Global al ONU pentru Migraţie şi eforturile de reformă a ONU, pentru a răspunde mai bine şi mai eficient provocărilor relaţiilor internaţionale contemporane", se arată înt-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele Adunării Generale a mulţumit în mod deosebit pentru disponibilitatea de sprijin din partea României, arătând că ţara noastră este, în mod tradiţional, un stat care acţionează constructiv în relaţiile internaţionale şi o voce relevantă pe plan internaţional.

Preşedintele României a mai participat marţi la deschiderea segmentului la nivel înalt al celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, cea mai amplă reuniune anuală a şefilor de stat sau de guvern, la recepţia oferită de Uniunea Europeană şefilor de delegaţii UE prezenţi la sesiune şi la recepţia oferită de preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, şefilor de delegaţii.

Tot marţi, şeful statului a participat la dejunul oferit de secretarul general al ONU în onoarea şefilor delegaţiilor, la întâlnirea tradiţională cu şefii organizaţiilor evreieşti din SUA, la recepţia organizată de UE în onoarea şefilor de delegaţie şi, împreună cu soţia sa, Carmen, la recepţia oferită oferită de preşedintele american, Donald Trump, şi prima doamnă a SUA.

La întâlnirea cu liderii organizaţiilor evreieşti, şeful statului a subliniat nivelul de colaborare cu acestea şi a prezentat caracterul excelent al Parteneriatului Strategic cu Statele Unite, mai ales după vizita "foarte fructuoasă" din luna iunie şi întrevederea cu preşedintele Trump.

Administraţia Prezidenţială menţionează că, la solicitarea interlocutorilor, Iohannis a subliniat importanţa relaţiei transatlantice şi eforturile României de promovare a acesteia, în beneficiul securităţii şi prosperităţii Americii de Nord şi a Europei deopotrivă. Şeful statului român a mulţumit din nou pentru acordarea prestigiosului premiu al American Jewish Committee, Light Unto the Nations, în luna iunie, la Washington.

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat realizările Preşedinţiei române a IHRA, mai ales definiţia de lucru a antisemitismului şi modificările legislative recente din România în domeniu, dar şi hotărârea de aplicare mai promptă şi mai eficientă a acesteia. Şeful statului român a invitat organizaţiile evreieşti să se alăture celebrării Centenarului României Moderne, în 2018, sprijinirii proiectului Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România, precum şi altor proiecte de interes comun.

Reprezentanţii organizaţiilor participante au salutat în mod deosebit rezultatele obţinute de ţara noastră în exercitarea Preşedinţiei IHRA (martie 2016 – martie 2017), inclusiv adoptarea definiţiei de lucru a antisemitismului, precum şi eforturile constante ale ţării noastre pentru asumarea trecutului şi promovarea educaţiei privind Holocaustul, inclusiv prin proiectul înfiinţării Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România.

De asemenea, a fost exprimată aprecierea pentru relaţiile strategice excelente dintre România şi SUA, respectiv România şi Israel, dar şi pentru susţinerea activă a ţării noastre pentru relaţia transatlantică. Au fost, totodată, abordate aspecte care ţin de problematica restituirii proprietăţilor comunităţii evreieşti din România, fiind evidenţiate progresele semnificative făcute în materie şi disponibilitatea autorităţilor de rezolvare a aspectelor încă restante.