Zilele trecute, adjunctul ministrului german de Finanţe, Michael Meister, a declarat că Guvernul german studiază posibilitatea introducerii unei limite superioare de 5.000 de euro pentru plăţile în numerar, în dorinţa de a combate spălarea de bani şi finanţarea activităţilor teroriste.

"Ar fi dezastruos dacă cetăţenii ar începe să creadă că numerarul este retras treptat din circulaţie", a declarat Jens Weidmann pentru cotidianul "Bild", exprimându-şi scepticismul faţă de posibila introducere a unei limite de 5.000 de euro pentru operaţiunile de plată cu numerar. "Cetăţenii sunt cei care trebuie să decidă dacă preferă să utilizeze numerar sau nu", a precizat Weidmann.

Plăţile cu numerar joacă un rol mai mare în Germania decât în multe alte state occidentale, ca urmare a experienţei traumatizante din anii 1920, când Germania a cunoscut efectele destabilizatoare ale hiperinflaţiei. Potrivit Bundesbank, aproximativ 79% din toate tranzacţiile derulate la nivel naţional în 2014 au fost efectuate în numerar.

De asemenea, Jens Weidmann a respins şi ideea avansată în ultimele zile de cotidianul "Frankfurter Allgemeine Zeitung" privind retragerea din circulaţie a bancnotei de 500 de euro, pe motiv că banii gheaţă sunt vehicul important de finanţare a reţelelor teroriste. "Credeţi că actele criminale vor fi evitate pentru că nu va mai exista bancnota de 500 de euro? Măsura în care interdicţia unor tranzacţii mari cu numerar poate împiedica activităţile ilegale rămâne o întrebare deschisă", a apreciat preşedintele Bundesbank.

Cu toate acestea, câteva state europene, inclusiv Spania şi Italia, au introdus deja o serie de limite pentru plăţile în numerar, iar altele, precum Portugalia, se gândesc să introducă restricţii similare. AGERPRES