“Am promulgat o lege extrem de importantă. Este vorba despre legea privind unele măsuri pentru accelerarea proceselor. Ea este la fel de importantă pentru etapa actuală, ca şi codurile care vor intra în vigiare la finalul anului viitor. Legea este de natură să răspună exigentelor românilor ca procesele să se judece mai repede şi mai bine”, a spus preşedintele Traian Băsescu în cadrul unei conferinţe de presă.
El a arătat că prin acest act normativ s-a extins numărul structurilor şi persoanelor care pot face recurs în interesul legii. El a enumerat, la acest capitol, Avocatul Poporului şi Colegiul de coordonare al ICCJ.
“O altă prevedere importantă a legii este că judecătoriilor li se atribuie competenţa de a judeca orice proces care implică pagube sau plăţi de până la 2.000 lei”, a mai spus Băsescu. În plus, noua lege reglementează cazurile în care se poate solicita strămutarea procesului. “Până acum, pentru prelungirea procesului, se cere strămutarea. Noua lege reglementează când, cum şi unde se poate strămuta un proces”, a arătat şeful statului.
Noua lege prevede şi faptul că schimbarea avocatului nu mai este temei de amânare a procesului. “Pentru tergiversarea proceselor, foarte multe părţi schimbau avocatul şi cereau alt termen. Aşa se ajungea să se schimbe şi câte 20 de avocaţi. Acum se precizează în lege că schimbarea avocatului nu mai este temei de amânarea procesului”, a spus preşedintele Băsescu.
În plus, noul act normativ introduce obligaţia judecătorilor de a fixa termene scurte, chiar de la o zi la alta, în procesele simple. “Noua lege introduce telefonul, telegraful, mail-ul pentru încunoştiinţare. Nu mai este nevoie de citaţie, e suficientă o înştiinţare pe fax sau mail”, a arătat Băsescu.
Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat, săptămâna trecută, cu 279 voturi "pentru", 3 voturi "împotrivă" şi 4 abţineri, proiectul de lege privind accelerarea proceselor în justiţie.