Conducerile acestor unităţi de învăţământ au prezentat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, un catalog de promovare, care cuprinde atât specializările şi calificările profesionale oferite în anul şcolar viitor, cât şi o prezentare a condiţiilor de instruire asigurate de fiecare şcoală în parte. De asemenea, cuprinde testimoniale ale unor foşti elevi care, după definitivarea studiilor, au ajuns în diverse funcţii publice.

Directorul liceului 'Puskas Tivadar', Demeter David, a declarat că nu doar în România, ci în întreaga Europă este 'o sete de meseriaşi în domeniul tehnic' şi a arătat că oferta consorţiului cuprinde o serie de meserii 'la modă', care ţin pasul cu tehnologia.

Directorul Liceului 'Kos Karoly', Kiss Imre, a menţionat că, pe parcursul întregii săptămâni, se va derula o campanie de informare a părinţilor şi elevilor care termină clasa a VIII-a cu privire la oportunităţile oferite de învăţământul profesional şi tehnologic de trei şi patru ani. Potrivit acestuia, oferta se adresează şi absolvenţilor anilor anteriori care, din diverse motive, au renunţat la şcoală după gimnaziu.

'Vrem să schimbăm mentalitatea elevilor şi părinţilor cu privire la şcoala profesională, să ştie o meserie, să fie capabili să-şi întreţină o afacere, să-şi facă o carieră (…) Ne dorim o mobilizare generală în care să se implice şi profesorii şi primarii pentru identificarea elevilor care au abandonat şcoala după opt clase şi ar vrea să înveţe o meserie', a spus acesta.

Directoarea Liceului tehnologic şi administrativ 'Berde Aron', Gazdag Ildiko a menţionat că statul le va asigura acestor elevi burse profesionale în valoare de 200 de lei lunar şi e de părere că şcolile profesionale vor contribui la scăderea abandonului şcolar. Un alt avantaj va fi acela că elevii vor putea face practică la agenţi economici şi astfel vor creşte şansele de a-şi găsi un loc de muncă după terminarea studiilor.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad a ţinut să sublinieze că şcolile profesionale din oraş sunt bine dotate şi pot asigura condiţii foarte bune de pregătire.

'După 1995, în urma privatizării întreprinderilor, acea cultură industrială a fost distrusă şi trebuie să o reclădim cu ajutorul firmelor şi instituţiilor de învăţământ (…) Vrem ca, pentru tineri, învăţământul profesional şi tehnologic să fie o alegere şi nu o ultimă opţiune. Prezenţa noastră aici nu reprezintă un mesaj că Primăria ar fi împotriva liceelor teoretice, dar e un mesaj foarte important ca am dori ca toţi cei care termină clasa a VIII-a să-şi continue studiile şi că avem nevoie şi de tineri care să ştie o meserie', a spus Antal Arpad.

Realizarea acestui consorţiu înseamnă că cele trei unităţi de învăţământ îşi vor putea folosi în comun infrastructura şi resursele umane, dar îşi vor păstra personalitatea juridică, a explicat viceprimarul Szakics Eva. Potrivit acesteia, în cele trei şcoli învaţă circa 1500 de elevi, dar există condiţii pentru dublarea acestui număr.

Oferta celor trei licee se adresează, în cea mai mare parte, elevilor de etnie maghiară care sunt numeric majoritari în judeţ, cei români având posibilitatea să opteze pentru calificare în agricultură/agroturism şi construcţii.

'E greu să formăm grupe cu predare în limba română pentru că nu sunt suficienţi elevi. Acum doi ani, am vrut să facem o grupă, dar au venit doar şase copii, acum sperăm că vom reuşi', a menţionat Demeter David, directorul liceului Puskas Tivadar.

Înscrierea în învăţământul profesional de stat va începe pe data de 22 mai a.c.

 

Sursa: Agerpres