Companiile românești cu cele mai bune rezultate financiare în 2009 au fost premiate recent, în cadrul unei festivități organizate la Palatul Parlamentului de către Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) și Agenția pentru Implementarea Proiectelor și Programelor pentru IMM (AIPPIMM). La eveniment a fost prezent și președintele Asociației Europene pentru IMM (UEAPME), Georg Toifl.
Cele 15 firme premiante (primele trei companii clasate în cadrul fiecăreia dintre cele cinci secțiuni) totalizează un profit brut impresionant, de circa cinci miliarde de lei, respectiv 1,16 miliarde de euro. Totuși, 87% din această sumă a fost realizată de cele trei companii mari: OMV Petrom, Orange România și Vodafone România. Firmele mici sunt departe de asemenea cifre, pentru multe dintre ele adevărata performanță constând în a supraviețui. Georg Toifl, președintele UEAPME, subliniază că micii întreprinzători sunt cei mai afectați de criză, tocmai de aceea trebuind să fie găsite rapid soluții pentru susținerea lor.
„Există aproximativ 23 de milioane de întreprinderi mici și mijlocii, care au o contribuție importantă la PIB-ul Uniunii Europene“, argumentează Toifl.
„Singurele soluții pentru ieșirea din criză sunt stimularea procesului investițional și creșterea absorbției fondurilor europene. În Bulgaria, pentru a stimula absorbția granturilor comunitare, statul a luat decizia de a garanta orice proiect aprobat“, a ținut să precizeze, în context, Ovidiu Nicolescu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România.
În spatele unei microîntreprinderi de succes stă un gigant din Franța
Bitumtrading este o microîntreprindere din Mangalia, înființată în urmă cu treisprezece ani și care are în prezent opt angajați. Aceasta a ocupat prima poziție în clasamentul firmelor private, la secțiunea „Microîntreprinderi“.
În 2005, firma a fost preluată de Colas SA din Franța, având drept obiect de activitate importul, exportul, stocarea și transportul bitumului. De altfel, Bitumtrading este cel mai important importator de bitum și, totodată, constructorul primei stații de bitum modificat din țara noastră. Activitatea este concentrată în portul Mangalia, aprovizionarea făcându-se pe cale maritimă, de la rafinăriile din bazinul mediteranean. În cifre, Bitumtrading înseamnă peste 1 milion de tone de bitum recepționate din 1997 și până în prezent, prin terminalul propriu, unul dintre cele mai mari existente în zona Mării Negre, având o capacitate de stocare de 25.000 mc, o capacitate de livrare de 800 până la 2.800 de tone de bitum pe zi și o cifră de afaceri, în 2009, de peste 106 milioane de lei. Bitumtrading își desfășoară activitatea pe piețele din România și Bulgaria.
Compania-mamă, Colas SA, a fost înființată în Franța în 1929. În prezent, aceasta are peste 71.000 de angajați în 40 de țări. Acum un an, multinaționala a avut o cifră de afaceri de 11,6 miliarde de euro și un profit net de 387 de milioane de euro.
De la Gelsor la fonduri europene
La secțiunea „Firme mici“, primul loc este ocupat de Romcapital Invest SA, controlată, conform datelor furnizate de Registrul Comerțului, de Dan Iulian Stratan. În 2009, societatea a avut 24 de angajați, o cifră de afaceri de 54,47 de milioane de lei și un profit brut de 41,37 de milioane de lei. Înființată în anul 2000, Romcapital oferă servicii de consultanță în mai multe țări, între care Bulgaria, Ucraina și Republica Moldova. A fost implicată în consultanță pentru proiecte finanțate din fonduri europene, dar și proiecte susținute de Banca Mondială, BEI și BERD.
Dan Iulian Stratan a fost în conducerea grupului Gelsor, deținut de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu. După scandalul FNI, acesta a plecat la banca de investiții Merril Lynch, care a fost pe punctul de a da faliment în aceeași perioadă cu Lehman Brothers, dar a fost salvată prin preluarea de către Bank of America. Presa a relatat faptul că ar fi existat o implicare a lui Stratan în privatizarea Petrom, în calitatea sa de reprezentant al lui Sorin Ovidiu Vîntu, dar şi în achiziţionarea companiei Petromservice de către offshore-ul cipriot Elbahold LTD, ca reprezentant al acestei firme în România.
Campionii profitului, recrutați din sectoarele energetic și telecom
Top Diagnostics este câștigătoarea secțiunii „Întreprinderi mijlocii“. Înființată în 1998, compania este specializată în importul și distribuirea sistemelor de laborator, echipamentelor de analiză automate, reactivilor pentru hematologie, sistemelor de recoltare și consumabilelor pentru laboratoare. Un an mai târziu, firma a devenit distribuitor exclusiv în România al companiei Roche Diagnostic. Printre clienții companiei se numără spitale, centre medicale, cabinete medicale private și instituții de cercetare. În 2009, firma având-o ca acționar majoritar pe Ariadna Ruxandra Avram a obținut, cu cei 60 de angajați, un profit brut de 67,75 milioane de lei, la o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de lei.
Secțiunea „Întreprinderi mari“ a avut un câștigător pe măsură, OMV Petrom SA, companie cu peste 30.000 de angajați, al cărei profit brut a fost în 2009 de circa 1,7 miliarde de lei, cu 340 și respectiv 492 de milioane de lei mai mult decât următoarele clasate, Orange România și Vodafone România. Principalul acționar este OMV Aktiengesellshaft din Austria, care deține 51% din acțiuni.
„Întreprinderi nou înființate“ a fost o secțiune distinctă, prima poziție fiind ocupată de E.ON Gaz România SA, companie având ca acționari E.ON România SRL (51%), Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri (37%) și Fondul Proprietatea (12%). E.ON. Gaz a avut anul trecut 475 de angajați, o cifră de afaceri de 2,56 miliarde de lei și un profit brut de 162 de milioane de lei. Principalul obiect de activitate al companiei este furnizarea gazelor naturale.
Rectificări organizatorice
Deși metodologia de întocmire a clasamentului a avut în vedere profitul brut, numărul mediu de salariați, cifra de afaceri și activele totale ale companiilor, clasamentul final a diferit de cel de pe hârtie, din motive… organizatorice. Unele dintre companiile care ocupau primele poziții nu au putut fi contactate de organizatori din diverse motive. Așa se face că firmele care, raportat la indicatorii utilizați, se poziționau pe locuri inferioare au urcat în clasament.

În 2009, numărul IMM a scăzut cu 40.000, iar din cele rămase, doar 42% au obținut profit. Alte 169.000 au dispărut în 2010.
Ovidiu Nicolescu, președinte, CNIPMMR

Întreprinderile mici și mijlocii din România sunt la prima generație în sistemul capitalist și trebuie să învețe ce înseamnă antreprenoriatul.
Georg Toifl, președinte, UEAPME