După ce în luna august a anului trecut, Portland Trust a cumpărat un teren de aproape patru hectare, parte din fosta platformă industrială Pipera, de la compania italiană Nusco Group, dezvoltatorul a început construcţia primelor două clădiri de birouri cu o suprafaţă închiriabilă de 37.000 mp din cadrul Oregon Park. Investitorul intenţionează să dezvolte în total trei imobile cu o suprafaţă construită brută de 76.072 mp.

Pentru demararea lucrărilor, asigurate de constructorul austriac Strabag, dezvoltatorul a venit cu un capital propriu în valoare de 33,7 mil. euro. Odată cu avansarea lucrărilor, compania a decis contractarea unui credit de investiţii. Astfel, în 15 septembrie, acţionarii firmei au hotărât să împrumute 77,1 mil. euro de la BCR pentru a-şi finanţa lucrările la primele două imobile. Din suma împrumutată, 8,6 mil. eură reprezintă o linie de credit pentru finanţarea TVA.

CITIȚI ȘI Băncile se aliază pentru a arunca bani în piaţa imobiliară

Încă din vara acestui an, Portland Trust a semnat un contract cu grupul american Oracle care s-a angajat să închirieze peste 20.000 mp în noul proiect.

Vânzare profitabilă

Acelaşi chiriaş ocupă 20.000 mp, adică întreaga clădire B, în Floreasca Park, proiect terminat de Portland Trust anul trecut şi vândut în urmă cu puţin timp fondului german de investiţii GLL Real Estate Partners pentru circa 100 mil. euro. Complexul de afaceri Floreasca Park, amplasat peste drum de noul proiect Oregon Park, a necesitat o investiţie de 70 mil. euro, din care 39,3 mil. euro au fost asiguraţi printr-un împrumut acordat tot de BCR.

CITIȚI ȘI Vara a încins piaţa imobiliară

Dimensiunea celor două clădiri din Floreasca Park este similară cu a primelor două imobile din Oregon Park, însă investitorul şi-a asigurat pentru noul proiect un buget de 110,8 mil. euro, cu 58% peste costul complexului dezvoltat anterior.

Portland Trust a mai vândut în 2010 şi proiectul Floreasca 169A către sud-africanii de la NEPI, pentru 101,2 mil. euro. Cele mai importante imobile dezvoltate de Portland în România sunt Opera Center (livrat în două faze: în 2001 şi 2002), Bucharest Business Park (2006), Floreasca 169A (2009) şi Floreasca Park (2013).

Zonă în plină dezvoltare

Compania italiană Nusco, coordonată de Michele Nusco, a vândut anul trecut proprietăţi în valoare de 70 mil. euro în zona Pasajului Pipera. Omul de afaceri Ioannis Papalekas, prin intermediul companiei sale Globalworth, a cumpărat clădirea de birouri Nusco Tower pentru 46 mil. euro şi un teren de 2.434 mp, amplasat la circa 200 metri distanţă de acest imobil, pentru 4 mil. euro. În ambele tranzacţii vânzătorul a fost compania Nusco.

Tot Papalekas a cumpărat în luna noiembrie 2014 şi prima clădire de birouri dezvoltată de grupul suedez Skanska în România, pentru suma de 42 mil. euro, şi, recent, a cumpărat şi cel de-al doilea imobil construit de Skanska, la un preţ similar. Lângă cele două imobile, compania lui Papalekas construieşte un turn de birouri cu 11 etaje, pe terenul de 2.400 mp cumpărat de la Nusco. Aceste proprietăţi sunt lângă Nusco Tower. Peste drum de cele două obiective, Papalekas construieşte turnul de birouri Bucharest One, din care Vodafone are deja închiriată o suprafaţă de 16.000 mp.

Lângă acest turn se află mallul Promenada, cumpărat pentru 148 mil. euro de NEPI. Adiacent centrului comercial s-a aflat fostul sediu al companiei Romenergo, controlată de Dragoş Bîlteanu. NEPI a cumpărat de la Bîlteanu terenul de 1,2 hectare şi a demolat clădirile de pe el. Pe acest lot, sud-africanii intenţionează să extindă Promenada şi să integreze mallul cu o nouă dezvoltare de birouri de clasa A.

CITIȚI ȘI Riscurile apariţiei unei noi bule imobiliare

Astfel, în acest moment, pe lângă Pasajul Pipera se află proiectele: Sky Tower, Promenada, Bucharest One (în construcţie), Floreasca Tower (în proprietatea Uniqa Real Estate), Green Court Bucharest (proiectul Skanska), Nusco Tower, Oregon Park (în construcţie) şi Floreasca Park.