"Tema cu desfiinţarea judeţelor o cunoşteam din octombrie, când am fost la consultări, la Cotroceni. Sper că nu mă înşel, dacă e vorba de octombrie. Da, şi atunci, domnmul Băsescu ne-a zis că nu-s bune judeţele; noi am spus: domnule, de acord, dar, vedeţi că, în nici o ţară din Europa – vorbesc de Franţa, de Italia – nu s-au desfiinţat. Primul nivel de unităţi administrativ-teritoriale, regiunile s-au format deasupra. Se preiau atribuţii… în primul rând de la guvernul central se dau atribuţii… şi de la cele locale, şi putem să facem lucrul ăsta. Nu, nu m-a uimit. Recunosc, m-a uimit polemica exagerată sau, mă rog, argumentele, argumentul că este absolut necesar", a declarat Ponta în cadrul emisiunii Evenimentul Zilei de luni seara.  

Potrivit acestuia, nu e normal ca astăzi, dacă vrei să faci un drum comunal la Botoşani sau la Satu Mare, să vii aici, în Bucureşti, la Ministerul Dezvoltării, stai la coadă o zi, până are timp ministrul să-ţi semneze.

"Dacă vorbim de birocraie, asta e birocraţie; nu e normal ca eu, de la Bucureşti, să decid care drumuri, sau care spitale, sau care şcoli trebuie dezvoltate; e normal să o facă regiunea. Judeţul e o unitate prea mică, din punctul de vedere al populaţiei şi al PIB, cum este şi departamentul, în Franţa, cum este şi provincia, în Italia, sunt prea mici, ca să poată să facă o dezvoltare în sens european, o dezvoltare oarecum echilibrată. Şi, atunci, faci aceste regiuni. Repet, nu le-am inventat noi, ci s-au inventat în Uniunea Europeană, şi dai cât mai mult de la guvernul central, şi iei şi de la judeţe. De exemplu, în acest moment ştiu că la judeţe este partea cu Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă. E, ştiţi cum, dacă la Galaţi e inundaţie, nu poţi să iei maşinile de la Vaslui. Ori, în momentul în care ai o regiune, sunt foarte multe lucruri pe care le pui împreună", a mai spus Ponta.