„Dacă preşedintele ţării îşi va pune semnătura pe o lege adoptată în mod fraudulos de Camera Deputaţilor, poziţia PSD este anunţată şi decisă, vom folosi instrumentul politic şi constituţional pe care îl avem la dispoziţie, şi anume declanşarea procedurii de suspendare.
Un gest dovedit în opinia publică şi care probabil va fi dovedit şi în justiţie, de fraudă la votarea unei legi atât de importante cum este legea pensiilor nu poate rămâne nesancţionat, nu poate să creeze în opinia publică impresia că dacă eşti la putere, dacă eşti protejat de preşedintele ţării poţi face orice şi nu poţi fi tras la răspundere”, a argumentat liderul PSD.
Preşedintele ţării are la dispoziţie zece zile să promulge legea. În cazul în care preşedintele Traian Băsescu refuză să promulge Legea sistemului unitar de pensii şi o retrimite spre reexaminare la Parlament, Ponta a arătat că PSD va renunţa la decizia de suspendare a şefului statului.
„Vom trimite din nou astăzi preşedintelui Traian Băsescu o scrisoare prin care îi vom solicita să nu promulge o lege adoptată în mod fraudulos, să retrimită legea aşa cum Constituţia îi dă dreptul în Parlament pentru a fi discutată şi votată cu respectarea regulilor democratice şi nu cu fraudarea votului”, a completat Ponta.
Curtea Constituţională a României a decis, miercuri, că Legea privind sistemul unitar de pensii publice este constituţională. Judecătorii CCR au respins astfel sesizările depuse de Partidul Naţional Liberal şi Partidul Social Democrat privind neconstituţionalitatea prevederilor Legii pensiilor.