CITEŞTE ŞI

Agricultură

Pomicultura românească înfloreşte cu bani europeni

Autor: |

Fermierii români dispun de fonduri europene de peste 300 de milioane de euro pentru investiţiile în pomicultură, prin Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR 2014-2020). Revista Capital vă prezintă principalele condiţii de îndeplinit pentru accesarea banilor.

Pomicultura, deşi reprezintă una dintre ramurile importante ale agriculturii româneşti are ca trăsătură predominantă procentul foarte mare al fermelor de subzistenţă, care produc în principal pentru autoconsum. Suprafaţa totală a plantaţiilor pomicole este de aproximativ 159.000 de hectare, ceea ce reprezintă circa 1,7% din suprafaţa arabilă a ţării. De aceea, în al doilea exerciţiu financiar al Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, ce a fost demarat în 2015, pomicultura reprezintă o prioritate. Astfel, sunt alocate sume importante pentru următorii ani şi chiar au fost create măsuri speciale pentru acest sector. Aşadar, din 2015 şi până în 2020, fermierii români pot accesa peste 280 milioane de euro prin submăsura 4.1a – Investiţii în exploataţii pomicole şi 8,6 milioane de euro prin submăsura 4.2a- Procesarea produselor pomicole.

Cine poate aplica şi ce investiţii sunt acceptate

Persoanele care pot accesa fondurile europene alocate României pentru pomicultură sunt persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, societăţile în nume colectiv (SNC), societăţile în comandită simplă (SCS), societăţile pe acţiuni, societăţile în comandită pe acţiuni (SCA), societăţi cu răspunderi limitate(SRL), societăţi comerciale cu capital privat, institutele de cercetare- dezvoltare, cooperative agricolă sau grupuri de producători.

În vederea susţinerii sectorului pomicol, Comisia Europeană finanţează reconversia plantaţiilor existente, înfiinţarea de plantaţii sau de pepiniere. Totodată, mai este finanţată extinderea sau modernizarea sistemelor de depozitare sau achiziţionarea de maşini, utilaje şi echipamente noi.

Fonduri nerambursabile de până la 90%

Cei care aplică pentru investiţii în pomicultură pot obţine fonduri nerambursabile de la 50% până la 90% din valoarea totală a proiectului. Aşadar, cei care înfiinţează pe lângă o livadă şi sisteme de irigaţii, sau instalaţii al căror scop principal este producerea de energie electrică au şansa să obţină mai multe fonduri nerambursabile. Iar dacă beneficiarul este un tânăr fermier care se instalează pentru prima dată într-o exploataţie agricolă atunci există şanse şi mai mari pentru ca aceasta să contribuie cu o cofinanţare de 10% din valoarea totală a proiectului.
Sprijinul european este acordat în cazul fermelor având dimensiunea economică de până la 500.000 SO (valoare producţie standard), iar sprijinul public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile şi nu va depăşi: pentru proiectele care prevăd achiziţii simple - maximum 500.000 de euro, respectiv 100.000 de euro pentru fermele mici; pentru proiectele care prevăd construcţii-montaj: maximum 1.000.000 de euro pentru sectorul vegetal, respectiv 200.000  de euro pentru fermele mici din sectorul vegetal. Se va acorda maximum 1.500.000 euro pentru legume în spaţii protejate (sere) şi sectorul zootehnic, respectiv 300.000 euro pentru fermele mici din sectorul zootehnic. În cazul proiectelor care prevăd crearea de lanţuri alimentare integrate, acestea vor obţine maximum 2.000.000 euro, respectiv 400.000 euro pentru fermele mici.

În cazul explotaţiilor agricole cu dimensiunea economică de peste 500.000 SO, sprijinul public nerambursabil va fi de 30% şi nu va depăşi: pentru proiectele care prevăd achiziţii simple: maximum 500.000 de euro; pentru proiectele care prevăd construcţii- montaj: maximum 1.000.000 euro pentru sectorul vegetal, respectiv maximum 1.500.000 euro pentru legume în spaţii protejate (sere) şi sectorul zootehnic; pentru proiectele care prevăd crearea de lanţuri alimentare integrate - maximum 2.000.000 euro.

Prea puţini bani accesaţi

În ceea ce priveşte situaţia implementării submăsurilor 4.1a şi 4.2a, în 2015 au fost depuse 71 de proiecte. Pentru investiţii în exploataţiile pomicole au fost depuse 65 de proiecte în valoarea de 28,25 milioane de euro. Banii accesaţi reprezintă doar 42% din suma totală alocată pentru 2015. Alocarea financiară pentru anul trecut a fost de 70 de milioane de euro.

În cazul submăsurii 4.2a au fost depuse 6 proiecte, în valoare de 1,37 milioane de euro. Bugetul alocat pentru 2015 fiind de 8,6 milioane de euro.

Profitul dulce din fructe proaspete şi din nectar

În condiţiile în care în vechiul program PNDR nu era prevăzută, în mod special, nicio măsură pentru pomicultură, mulţi au accesat fonduri pentru livezi prin intermediul altor măsuri. Un exemplu în acest sens este Adina Popa. Ea este o tânără de profesie psiholog, care a accesat fonduri europene nerambursabile de un milion de lei pentru a înfiinţa o livadă şi o linie de procesare gemuri şi dulceţuri. Valoarea totală a proiectului a fost de 2,1 milioane de lei. Partea de confinanţare şi-a asigurat-o din fonduri proprii şi din credite. Proiectul a fost elaborat şi depus în 2009. Astăzi, Adina are o livadă ce se întinde pe o suprafaţă de 8 hectare, din care doar 4 hectare au fost incluse pe proiectul de finanţare, celelalte 4 hectare fiind plantate ulterior şi sustinute din finanţare proprie. Aceasta a cultivat peri, nectarini, piersici, caişi (cultură certificată ecologic), cireşi, meri, pruni şi gutui.
„Livada a intrat pe rod în proporţie de 40% în 2014, iar acum afacerea este încă la început, am reuşit să intram pe piaţă atât cu fructe, cât şi cu gama de nectar. În prezent intenţionăm să extindem reţeaua de livrări la domiciliu şi la birou. Avem trei angajaţi permanenti, iar pe perioada verii facem angajări temporare“, spune Adina Popa.
În ceea ce priveşte datele financiare ale business-ului înfiinţat de Adina, cifra de afaceri a firmei a fost de 122.000 de lei în 2014, dar a fost pe pierderi. În 2015, afacerile tinerei au ajuns la 260.000 de euro şi de data aceasta au intrat pe profit. Venituri de 150.000 de lei au fost obţinute din parteneriatul cu supermarketurile, pentru care au fost livrate fructe proaspe. Aproape 3.000 de lei au fost câştiguri obţinute de la magazinul bio Naturalia.

5 sfaturi pentru tinerii antreprenori din partea Adinei Popa

Să fie pregătiţi pentru cheltuieli nepre­văzute.
Să studieze foarte bine domeniul în care vor să investească şi dacă este posibil să se consulte cu un expert în domeniu pentru a putea reduce la minimum invesţiile inutile sau eronate care vor trebui, ulterior să fie modificate.
Să aibă răbdare şi să îşi dorească să crească şi ei împreună cu afacerea.
La început se pot simţi descurajaţi, fie de multitudinea de documente necesare, fie când lucrurile nu merg conform aşteptărilor, însă sfatul meu este să nu renunţe. Deşi câteodata poate părea copleşitor,cu perseverenţă se poate ajunge la ţelul propus.
Să se gândească din timp care vor fi strategiile de promovare. Și din momentul în care vor putea intra pe piaţă cu produsele sau serviciile oferite, să aibă în continuare răbdare, pentru că durează până se formează o bază de clienţi solidă.

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.
Capital - Comenteaza
Printeaza

EVZ

Stirile Kanal D

Economica.net

Ziare.com

AutoBild

Unica

Adevarul

Click

DZ

Animal Zoo

EVZ Monden

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.