Organizaţia patronală atrage atenţia că normele de aplicare şi elementele care fac ca pachetul de legi privind achiziţiile publice să devină operante nu sunt încă finalizate, iar această întârziere va mai amâna pentru câteva luni relansarea investiţiilor publice. Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice a anunţat că va finaliza pachetul legislativ care reglementează achiziţiile publice până în 18 aprilie.

„Sunt multe companii care riscă să aibă un an inactiv în 2016, deoarece se organizează foarte puţine licitaţii. De obicei, în anii electorali există o creştere conjuncturală a volumului de investiţii. La noi nu se va valida regula. Vedem o teamă în a scoate la licitaţie proiecte publice. Se pare că 2016 va fi un an de recul din perspectiva investiţiilor“, a declarat Laurenţiu Plosceanu, preşedintele ARACO.  

El a mai spus că, deşi sectorul construcţiilor a înregistrat anul trecut o creştere valorică de circa 10%, acest avans nu a fost unul sustenabil, fiind susţinut de accelerarea proiectelor de infrastructură realizate din bani europeni pe exerciţiul financiar 2007-2014. În plus, rezultatele anului trecut sunt raportate la anul 2014, considerat cel mai prost an din construcţii.

„Am ajuns valoric la rezultatul din 2010, dar în condiţii de productivitate mult mai reduse, cu marje de profitabilitate mai mici şi cu preţul insolvenţelor şi falimentelor“, a menţionat Plosceanu.

Un alt risc pentru sectorul construcţiilor este reducerea semnificativă a expunerilor bancare pe sectorul construcţiilor, completată de absenţa unei bănci de investiţii autohtone.

„La finalul anului trecut, marile bănci din România au luat decizia de a reduce substanţial expunerea pe sectorul de construcţii. Asta înseamnă că sprijinul pe care firmele îl mai aveau, prin linii de garanţii, s-a subţiat extraordinar de mult. Anunţata transformare a Eximbank într-o bancă de investiţii bate pasul pe loc“, spune preşedintele ARACO.