Presedintia ceha a Uniunii Europene  a declarat ca sutele de miliarde de dolari cheltuite de Statele Unite pentru rezolvarea crizei sunt un adevarat drum spre iad. Ilustratia apartine premierului ceh Mirek Topolanek, cunoscut ca fiind un adversar declarat al interventiei statului in economie.

Declaratie vine la doar cateva zile inainte de summitul G20 de la Londra, reuniune care isi propune gasirea unui teren comun si a unei colaborari sustinute pentru depasirea crizei.

Acumularea de masuri luate de responsabilii americani este „o cale spre iad”, a declarat Topolanek, care asigura presedintia Uniunii Europene, in fata Parlamentului European de la Strasbourg.

Incercari de a indrepta

Imediat dupa declaratia acestuia, constienti de faptul ca aceasta ar putea efecte diplomatice nedorite, cei din anturajul premierului ceh au incercat sa „dreaga busuiocul”.

Astfel, vice-premierul sau insarcinat cu Afacerile Europene, Alexandr Vondra a afirmat ca Topolanek nu a pronuntat cuvantul „iad” pentru a califica politica americana.

 
„Eram acolo si am ascultat discursul sau dar nu a vorbit deloc de iad”, a spus Vondra.

Traduceri confuze 

Traducerile oferite de servicul de presa al Parlamentului European sunt ele insele contradictorii. Versiunea engleza contine in mod evident termenul „hell”, in timp ce versiunea franceza vorbeste despre „mauvaise voie”, care in traducere ar insemna directie gresita.

Pentru ca scenariul sa fie complet confuz, purtatorul de cuvant al presedintiei cehe a afirmat ca Topolanek a declarat ca politica americana conduce „la ruina”.

Versiunea originala, in limba ceha, a discursului tinut ieri de Topolanek confirma existenta termenului de iad in acest discurs, folosit pentru a califica ajutoarele de stat americane.

„Nu ai inteles care este scopul presedintiei UE”

Analistul Nicolas Veron, cercetator american in politica si economie, este de parere ca vorbele lui Topolanek exprima ingrijorarea europenilor privind planurile americane de relansare si salvare, ingrijorare impartasita si de multi dintre americani, de altfel.

„Multi oameni au dubii in privinta planurilor Statelor Unite, dar ce a spus el este un pic cam mult”, spune analistul.

Martin Schultz, liderul grupului Socialist din Parlanmentul European, l-a atacat imediat pe Mirek Topolanek spunandu-i: „Nu ai inteles care este scopul presedintiei UE”, in timp ce Barosso i-a spus ca nu ajuta la nimic la sugerezi ca europenii si americanii au diferente de opinii in acest timp de criza.