Comisarul a dat exemplul unui spital din Danemarca, unde s-a implementat un sistem informatic pentru folosirea mai eficienta a sălilor de operație. Rezultatele au fost pozitive: gradul de folosire eficientă a sălilor de operație a crescut, operatiile au început mai frecvent la ora stabilită și nu au mai fost cazuri în care medicii să astepte să se elibereze o sală. În Anglia, un astfel de sistem, însoțit de un sistem de transmitere în timp real a informațiilor de la diverse secții, în sala de operație, pentru informarea medicilor cu privire la starea pacientului aflat în operație, a redus rata deceselor în timpul operațiilor cu 45%. Totodată, aici telemedicina, sau monitorizarea stării pacienților  de la distanță a ajutat mult în reducerea re-internarilor și în accentuarea prevenției.
"Dezvoltarea sistemului de împuternicire sau responsabilizare a pacientului pentru propria stare de sănătate este soluția principală pentru a pregăti sistemul de sănătate pentru o populație tot mai îmbătrânită. Experții UE lucrează la o rețea europeană de e-sănătate, care presupune sincronizarea bazelor de date despre pacienți, sau a fișelor electronice. "Până la sfârșitul anului, Comisia va adopta planul de acțiune pentru e-sănătate din 2012 până în 2020, care va ajuta la implementarea sistemelor sanitare informatizate în toate țarile UE", a mai spus comisarul european pentru sănătate.
Va putea și România să facă parte din această rețea de e-sănătate a UE? Ministerul Sănătății încearcă de trei luni să introducă rețeta electronică și plănuiește să implementeze și fișa electronică a pacientului, în circa trei ani. În Europa, 92% dintre spitale au acces la internet de bandă largă, iar 80% dintre acestea au implementat fişa electronică a pacientului. În România, cabinetele medicilor de familie sunt dotate cu internet şi calculatoare în mică măsură, mai ales în mediul rural.
Totuși, ministrul sănătății, Vasile Cepoi, a decis ca reţeta electronică să fie introdusă experimental de la 1 iulie, pentru ca medicii şi pacienţii să se obişnuiască cu softul, urmând ca de la 1 august să devină obligatorie.