"Domnul Thomopoulos a demisionat în aceasta după amiază din funcţia de director general. El va fi la dispoziţia Board-ului atât timp cât va fi necesar pentru a asigura o succesiune adecvată şi preluarea îndatoririlor sale", se arată în comunicatul băncii, unde nu se specifică motivele demisiei.

Joi, Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) – care deţine o participaţie de 26% în Piraeus Bank, a dezminţit informaţiile din presă conform cărora ar fi cerut demisia lui Thomopoulos, care a venit în 2013 la Piraeus, de la National Bank of Greece.

Thomopoulos, unul din cei doi directori generali ai Piraeus, nu a putut fi contactat pentru declaraţii.
Presa elenă susţine că au existat plângeri faţă de modul în care Thomopoulos a gestionat anul trecut recapitalizarea grupului bancar.

Vineri, acţiunile Piraeus au scăzut cu peste 13% la Bursa de la Atena.

Profitabilitatea băncilor elene este afectată de restricţiile asupra mişcărilor de capital, introduse în iunie, de creşterea ratei creditelor neperformante şi de noile măsuri de austeritate impuse în schimbul celui de-al treilea pachet de asistenţă financiară pentru Grecia.

Necesarul de capital al primelor patru bănci din Grecia s-a situat la 14,4 miliarde de euro, potrivit scenariului negativ al testelor de stres anunţat recent de Banca Centrală Europeană, o sumă de aproape cinci ori mai mare decât capitalizarea lor de piaţă combinată. Testele de stres derulate de BCE au scos în evidenţă că necesarul cel mai mic de capital se înregistrează la Eurobank, în valoare totală de 2,1 miliarde de euro, urmată de Alpha Bank, care ar avea nevoie de 2,7 miliarde de euro în scenariul negativ. Comparativ, necesarul de capital al National Bank of Greece şi Piraeus Bank este de două ori mai mare, de 4,6 miliarde de euro, respectiv 4,9 miliarde de euro.

Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.AGERPRES