Piata autohtona de jocuri video va fi si in acest an pe un trend ascendant, in ciuda crizei financiare, potrivit directorul general al Best Distribution, Andreea Allardin.

Astfel, piata locala de profil ar putea inregistra in acest an un avans de 38 de procente fata de 2008, cand a crescut cu aproximativ 45%.

“Actuala situatie economica are si un efect pozitiv asupra pietei de home entertainment, implicit asupra jocurilor video. Odata cu scaderea bugetelor destinate vacantelor, iesirilor in oras cu prietenii sau altor activitati de socializare, oamenii vor ramane tot mai mult in casa, in fata televizoarelor cu telecomanda sau consola si tastatura in mana”, a declarat Andreea Allardin.

In ceea ce priveste raportul dintre jocurile pentru PC si cele pentru console pe piata locala, Allardin precizeaza ca cele pentru PC detin 70% din piata de profil, restul revenind jocurilor pentru console. Acelasi lucru se poate spune si despre pata din Bulgaria.

“Jocurile pentru PC sunt inca la moda, insa, de la an la an, cele pentru console castiga teren cu aproximativ 6-8 procente pe an, odata cu marirea numarului de detinatori de console. Totusi, pretul mult mai mic al jocurilor pentru PC este un argument important pentru pastrarea unui ecart mare intre cele 2 solutii”, concluzioneaza Andreea Allardin.

In ceea ce priveste consolele, jocurile pentru PS3 au cunoscut si vor cunoaste cresteri mai mari decat concurenta pentru ca acestea nu se pot pirata.

Best Distribution vrea afaceri de 8 mil. euro in 2009

In 2008, vanzarile Best Distribution, unul dintre cei mai mari distribuitori de jocuri video din Romania, au ajuns la 5,8 milioane de euro. Pentru acest an, Andreea Allardin mizeaza pe o cifra de afaceri de 8 milioane de euro.

Distributia de jocuri in retelele de retail cu acoperire nationala reprezinta aproximativ 90 de procente din vanzarile Best Distribution, restul de 10 procente merg catre magazinele online.

“Cresterea pe care ne-am programat-o pentru acest an este legata si de capacitatea retail-erilor din Romania de a trece cu bine peste criza”, a mai spus Andreea Allardin.

Best Distribution detine pozitia de lider pe piata romaneasca de import si distributie de jocuri pentru console si pentru PC, cu o cota de aproximativ 65 de procente. Compania a fost infiintata in 1998, iar in 2008 a fost vanduta integral catre compania greceasca CD Media.

Best Distribution importa, comercializeaza si localizeaza partial pentru piata din Romania produsele companiilor Electronic Arts, Activision Blizzard, Take 2 Interactive, Capcom, Eidos, Atari, Codemasters si altii.