Vanzarile de masini noi in Europa de Vest au ajuns la 1,21 unitati in luna septembrie, in scadere cu 9,2% fata de aceeasi luna a anului trecut, potrivit estimarilor diviziei J.D. Power Automotive.

Prognoza pentru acest an arata faptul ca dimminuarea volumului de vansari a masinilor noi in Europa de Vest ar putea fi mai mare decat in perioada recesiunii de la inceputul anilor 1990. „Cea mai plauzibila previziune pe care o putem face in acest moment este faptul ca se va manifesta un declin al vanzarilor de masini, similar cu acea perioada”, precizeaza J.D. Power intr-un comunicat.

Irlanda a inregistrat cea mai mare scadere a vanzarilor de masini noi in septembrie, aproape 62%, ajungand la numai 2.210 unitati. Urmeaza Spania, cu o scadere de 32,2% (65.593 unitati), iar pe locul trei in privinta scaderii numarului de unitati vandute in septembrie se claseaza Marea Britanie (-21,2%), ajungand la 330.295 unitati.

In cazul Germaniei, vanzarile de masni noi au scazut cu 1,5%, ajungand la 261.384 unitati.

J.D. Power preconizeaza ca lunile ce urmeaza vor fi marcate de noi scaderi ale pietei, in special in Marea Britanie si Germania, acolo unde sunt astepotate „vesti proaste”.

Vanzarile de masini noi in Italia au inregistrat un declin de 6,5% (ajungand la 176.112 unitati). Totusi aceasta scadere nu este atat de mare precum se preconizare, ceea ce ar putea fi un semn ca in Italia, declinul pietei se apropie de sfarsit. Spania a inregistrat o scadere cu 30%, ajungand la putin sub un milion de unitati.

Pe de alta parte, piata Franceza a inregistrat o crestere cu 8,4% a vanzarilor de masnini noi in luna septembrie, ajungand la 160.648 unitati, comparativ cu aceeasi luna a anului precedent.

Ajustat pe intreaga perioada trecuta in acest an, piata auto din Europa de Vest a scazut la cel mai mic nivel din ultimii peste zece ani, la 12,75 milioane de unitati in perioada ianuarie-septembrie, comparativ cu rezultatele obtinute anul trecut, in aceeasi perioada de timp (14,8 milioane de unitati noi comercializate).