‘Începând cu anul 2009, OMV Petrom a iniţiat în cadrul diviziei de Explorare şi Producţie o serie de proiecte de conversie a gazelor de sondă în energie electrică (G2P) sau în energie electrică şi energie termică (cogenerare – Combined Heat & Power, CHP). Prin aceste proiecte se valorifică o cantitate de gaze care nu ar fi putut fi valorificată din cauza calităţii gazelor sau a lipsei infrastructurii de transport şi stocare’, au spus reprezentanţii companiei.

Practic, cu electricitatea, apa caldă şi aburul obţinute în cadrul acestor proiecte se reduce cantitatea de electricitate cumpărată şi se utilizează energia termică recuperată în cadrul proceselor tehnologice interne.

La acest moment funcţionează 13 astfel de centrale, iar până la finalul acestui an vor mai fi puse în funcţiune alte opt.

Cele 21 de centrale vor avea o capacitate instalată de circa 46 MW.

‘La finalul lui 2013 aceste centrale vor asigura circa 40% din necesarul de electricitate al diviziei de Explorare şi Producţie şi vor genera economii de costuri de circa 8 milioane euro pe an. Din cele 21 de proiecte, 7 sunt CHP şi 14 G2P. Centralele Turburea (8 MW), Padina (3 MW) şi Vată (2 MW) sunt proiecte G2P şi vor fi operaţionale până la finalul acestui an.

Costurile necesare punerii în funcţiune a acestor centrale se ridică la mai multe zeci de milioane de euro, au completat oficialii Petrom.

‘Pe termen mediu-lung, intenţionăm să asigurăm tot necesarul de electricitate al diviziei de Explorare şi Producţie prin astfel de proiecte. Astfel vom valorifica gaze care altfel s-ar fi pierdut şi vom reduce considerabil consumul propriu de energie şi emisiile de gaze cu efect de seră’, a declarat Gabriel Selischi, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Explorare şi Producţie.

OMV Petrom este cea mai mare companie românească, deţinută de grupul austriac OMV.

SURSA: Agerpres