"În 2015, rezultatele financiare ale grupului au fost sever afectate de scăderea abruptă a preţului ţiţeiului. Contribuţia negativă din Upstream a fost parţial compensată de performanţa foarte bună din Downstream, demonstrând beneficiile modelului nostru de afaceri integrat. Pe parcursul anului, am răspuns prompt la deteriorarea fundamentelor de piaţă şi ne-am îndeplinit cu succes promisiunile de reducere a costurilor şi menţinere a poziţiei competitive, concomitent cu reducerea investiţiilor cu 38% faţă de 2014", a declarat Mariana Gheorghe, CEO OMV Petrom în comunicatul referitor la rezultatele preliminare ale companiei remis BVB.

Citiți și: Cotația țițeiului a afectat grav OMV Petrom. Prima pierdere anuală de la privatizarea din 2004

Pentru acest an, conducerea  OMV Petrom estimează realizarea de investiţii în valoare cuprinsă între 700 – 800 de milioane de euro, în scădere cu aproximativ 10 – 20% faţă de 2015, iar investiţiile de explorare sunt preconizate să se reducă cu 50%. Aproximativ 85% din valoarea investiţiilor care urmează să fie realizate în acest an va fi direcţionată către segmentul de explorare şi producţie.

"Pentru a obţine un flux de numerar extins (înainte de dividende) neutru, în condiţiile persistenţei mediului de piaţă cu preţuri scăzute la ţiţei, vom continua programele de optimizare a costurilor şi a portofoliului în toate segmentele de activitate. Având în vedere nivelul ridicat de lichiditate necesar pentru a ne susţine nevoile privind investiţiile, managementul intenţionează să propună nedistribuirea de dividende pentru 2015", se precizează în comunicatul companiei, citat de Agerpres.

În 2015, investiţiile companiei au scăzut la 3,89 miliarde de lei faţă de 6,24 miliarde de lei în 2014.

"Investiţiile în segmentul Upstream (3.486 milioane lei) au reprezentat 90% din valoarea totală înregistrată în anul 2015, fiind cu 35% sub nivelul celor din anul 2014, reacţia promptă la scăderea preţului la ţiţei conducând la prioritizarea investiţiilor. Investiţiile din Upstream au fost direcţionate către proiecte de redezvoltare a zăcămintelor, lucrări de reparaţii capitale şi operaţiuni de adâncime, facilităţi de suprafaţă, forajul sondelor de dezvoltare, precum şi către proiectul Neptun Deep. Investiţiile în Downstream Oil (393 milioane lei) au scăzut semnificativ comparativ cu anul 2014 (794 milioane lei), ca urmare a finalizării programului de modernizare a rafinăriei Petrobrazi. Investiţiile din anul 2015 au fost în mare parte direcţionate către programul de optimizare a reţelei de depozite de produse petroliere (lucrări de reconstrucţie la terminalul din Cluj). De asemenea, au fost alocate fonduri proiectelor de eficientizare, precum şi celor de conformitate cu cerinţele legale şi de mediu", se precizează în comunicatul OMV Petrom.