Primii audiaţi au fost Mihaela-Virginia Toader şi Ana Birchall, nominalizate pentru postul de ministru delegat pentru Fondurile Europene, respectiv ministru delegat pentru Afaceri Europene, şi Alexandru Petrescu, propus ministru al Economiei.

Alexandru Petrescu a declarat, în timpul audierilor în comisiile parlamentare reunite pentru industrii şi servicii şi pentru politică economică, reformă şi privatizare, că ar dori să restructureze complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara, companii care nu se află în subordinea Ministerului Economiei, ci la Ministerul Energiei. Petrescu a primit aviz pozitiv de la comisiile parlamentare, cu 40 de voturi pentru, 17 împotrivă şi o abţinere.

Cabinetul propus de Sorin Grindeanu are cel mai mare număr de miniştri, nu mai puţin de 26, după cel propus de Adrian Năstase în 2000, care avea 30 de miniştri cu portofoliu sau delegaţi.

Avizul comisiilor parlamentare este doar unul consultativ însă preşedintele PSD, Liviu Dragnea a anunţat că cei care nu vor trece testul comisiilor nu se vor regăsi în componenţa finală a Guvernului. 

După finalizarea audierilor, plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului începe şedinţa la ora 15, pentru ca Sorin Grindeanu să solicite votul de încredere al Parlamentului pentru lista miniştrilor şi programul de guvernare. Pentru învestire este necesar votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Liviu Dragnea a anunţat, vineri, că PSD şi ALDE au convenit ca, după şedinţa în care guvernul Grindeanu va primi, foarte probabil, votul de învestitură, noul cabinet să depună jurământul în faţa preşedintelui Klaus Iohannis miercuri, la ora 19, iar prima şedinţă de Guvern să aibă loc la ora 21. În aceeaşi, Administraţia Prezidenţială a anunţat, prin intermediul purtătorului de cuvânt Mădălina Dobrovolschi, că preşedintele Iohannis este de acord, ”în principiu”, ca Guvernul Grindeanu să depună jurământul pe 4 ianuarie. 

SURSA: news.ro