Din ce în ce mai mulți europeni cred că prețul caselor va crește, iar tentația de a achiziționa și de a face un efort financiar acum pune o presiune mai mare pe bugetul cetățenilor din Europa.

Studiul ING, care a analizat opiniile europenilor cu privire la prețurile de pe piața locuințelor, indică un procent de 59% care se așteaptă la o creștere a prețurilor în următoarele 12 luni, cu 3 puncte procentuale mai mare față de anul trecut.

România conduce clasamentul, cu 72% dintre respondenți considerând ca prețul caselor va crește în următorul an, urmată de Spania (66%) și Cehia (65%). Clasamentul poate fi explicat prin faptul că cele trei țări au o economie în creștere. Față de studiul realizat anul trecut, numărul românilor care sunt pesimiști în legătură cu evoluția prețurilor a crescut cu 20 de puncte procentuale, cea mai mare creștere dintre țările europene; de menționat însă că aceștia se așteaptă la o creștere ușoară.

Pe de altă parte, în Marea Britanie, procentul celor care cred că prețul caselor va crește s-a diminuat din 2016 cu 13 puncte procentuale, de la 57% la 44%.

Fragilitate financiară

Cu toate acestea, ultimele date ale Fondului Monetar Internațional  indică o creștere constantă în unele țări a prețurilor pentru locuințe relativă la venituri, ceea ce înseamnă ca acestea devin mai puțin accesibile. Studiul ING a ajuns la o concluzie similară, unde trei din cinci (61%) europeni cataloghează locuințele ca fiind prea scumpe.

În timp ce prețurile continuă să crească, consumatorii pot pica în plasa unei false senzații de securitate și pot face un efort financiar mai mare în consecință, pentru a beneficia un preț mai favorabil, spun autorii studiului.

În Europa, două din cinci persoane (41%) care și-au bugetat costurile totale pentru o locuință recunosc că au depășit sau au fost la limita de sus a sumei bugetate inițial. În plus, aproape un sfert dintre respondenții europeni au cheltuieli de mentenanță sau administrative mult mai mari decât anticipaseră. Nu mai puțin de 20% dintre respondenți se confruntă cu dificultăți în plata ratei sau chiriei la casă.

 

În consecință, multe persoane pot rămâne fără venituri disponibile pentru alte cheltuieli sau economii. Studiul ING arată că 29% dintre europeni nu au niciun fel de economii. Dintre cei 71% care declară că au economii, mai bine de o treime au economisit mai puțin de echivalentul a trei salarii, devenind vulnerabili în fața unor evenimente neprevăzute sau în cazul în care își pierd locul de muncă.

Doar 29% dintre europeni pot să declare că piața locuințelor din țara lor este pe drumul cel bun, în timp ce 45% sunt în dezacord.