'Estimările noastre se bazează luând în calcul un grad mediu de ocupare de 55% a structurilor de cazare clasificate de pe întreg Litoralul. Ajungem astfel la o cifră de 1,2 milioane de turişti, la care mai adăugăm, circa o treime, copiii care au stat în cameră cu părinţii. Conform INS, însă, ar trebui să credem că Litoralul a fost vizitat de mai puţin de 900.000 de turişti. Există o problemă în colectarea datelor, iar cifra avansată de ANAT rămâne de 1,5 milioane turişti', a spus Lucia Morariu.

În actualul sezon estival, durata medie de vacanţă pe Litoralul românesc a fost de 4,5 zile, în uşoară scădere faţă de 2013. Cu toate acestea, patronatele din turism apreciază că 70% dintre turiştii care au venit pe Litoral au plecat mulţumiţi de serviciile oferite, în creştere faţă de 2013 când gradul de satisfacţie era de 50%.

'Există o creştere de 25% pe zona de all inclusive. Acesta este un produs foarte căutat, dar din păcate, din cauza taxelor şi impozitelor sunt puţini hotelieri care îl pot oferi. Turismul înseamnă imagine şi comunicare, iar noi nu avem un canal de comunicare cu ministerul de resort. Din totalul încasărilor hotelierilor peste 35% sunt impozite şi taxe locale şi centrale', a spus Mohamad Murad, preşedintele federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc.

Reprezentanţii asociaţiilor din turism cer autorităţilor centrale, ministerului de resort o implicare reală, cu fonduri suficiente de la bugetul de stat pentru promovarea imaginii României pe plan extern şi numai pe acele canale care au ca target posibilul consumator de turism în România.

'Pentru 2015, pieţele ţintă pentru Litoralul românesc vor fi Polonia, Israel, Republica Moldova dar şi ţările din Vestul Europei. Avem în plan şi o strategie de atragerea unor turişti din Turcia. Litoralul românesc este un produs turistic care poate concura cu Grecia şi Turcia', a mai spus Corina Martin, vice-preşedinte ANAT.AGERPRES