În plus, pesimistul mai e şi extrem de generos cu “încurajări” ori de câte ori întâlneşte vreun temerar: “nu e acum momentul”, “peste tot e criză, nimeni nu mai scoate un ban”, “e evident că n-o să meargă chestia asta în România”, “de ce alţii mai deştepţi ca tine stau deoparte”, “lucrurile sunt aranjate, dacă nu cunoşti pe cine trebuie unde trebuie, degeaba” şi tot aşa. Cum îşi justifică acest comportament un pesimist: “Păi daca nu-l trezesc eu la realitate, nu va cheltui omul timp şi bani aiurea pe prostii?!… ”

Aşa că pesimistul nu încearcă niciodata nimic, face mereu doar ceea ce i se cere la minima rezistenţă.

Oare cât de greu e să fii pesimist şi să nu ai niciodată vreo iniţiativă ori ceva de făcut?! Eu cred că e foarte comfortabil şi comod să fii pesimist. Din punctul meu de vedere, pesimismul e doar o formă elevată de lene.

Spre marea mirare a pesimiştilor, optimiştii au observat de-a lungul timpului că nu au absolut nimic bun de câştigat plecând la drum cu gândul că nu vor reuşi. Sigur, permanent trebuie să ţii cont de riscurile la care te expui. Dar pesimismul, supărarea continuă, neîncrederea, deznădejdea, amărăciunea, hrănite zi de zi cu tot felul de gânduri negre, au un efect devastator în timp atât asupra ta, cât şi a celor din jurul tău.

Aşa că optimiştii nu se văicăresc şi nu-şi plâng de milă, tac, zâmbesc, strâng din dinţi şi-şi văd de drum. Iar când îl aud pe unul sau pe altul că vor să li se jelească puţin şi să le mai spună o problemă fără să precizeze vreo soluţie sau un plan clar şi realist de acţiune, optimiştii fug mâncănd pământul.

Cel mai eficient remediu împotriva pesimismului e acţiunea. Stinge televizorul, aleargă, schimbă angajatorul, porneşte o afacere, candidează sau emigrează. Dar ACŢIONEZĂ, nu deveni o instituţie a “plângerii de milă” care zace tolănită pe canapea seară de seară cu telecomanda în mână. Te îngropi de viu cu mulţi ani înainte ca pământul să te acopere.

Fixează-ţi un obiectiv şi urmăreşte-l cu încăpăţânare! Pofta vine mâncând şi pesimismul îl zdrobeşti prin acţiune. Făcând lucrurile să se întâmple, învăţând din greşelile anterioare şi evitându-le apoi este imposibil să nu apară încet – încet, uşor – uşor şi primele succese. Concentrează-te pe acestea, pe sentimentele de bucurie si de satisfacţie trăite în aceste momente şi nu pe dimensiunea obstacolelor care-ţi stau în cale ori a greutăţilor pe care trebuie să le depăşeşti.

Mircea Enescu este trainer senior de vânzări şi autorul cărţii „Cum să găseşti noi clienţi – 12 metode de succes verificate în România, însoţite de exemple detaliate“ pe care o poţi primi gratuit dacă vizitezi blogul său la adresa www.mirceaenescu.ro.