Toate reducerile de taxe din 2015 şi creşterile în venitul populaţiei din 2016 care au dus la accelerarea consumului şi creşterea PIB din semestrul 1 vor fi neutralizate de inflaţia rezultată din consumul importat, mai scump. Se va crea un  cerc vicios care va duce la reducerea consumului şi la o contracţie a creşterii economice în semestrul 2. O să se spulbere mitul că o economie bazată pe consum este sustenabilă. Iar exporturile României către zona EU se vor contracta pe fondul unui Ron slab, vor fi pierderi estimate de 5-10-15% pentru exportatori.

Pe plan internaţional dolarul îşi va întări supremaţia, barilul se va înapoia spre “bucuria” tuturor la 80 dolari, materile prime se vor scumpi, pieţele emergente vor avea de suferit, SUA (pe bună dreptate) va deveni şi mai protecţionistă, şi va fi interesant de văzut ce va fi şi după alegeri.
Nou creată Uniune Economică Euro-Asiatică (EAEU – Rusia, Belarus, Kazahstan) va deveni un adversar formidabil, pentru că are o politică protecţionistă atât faţă de capitalul autohton cât şi de atragere a investiţiilor străine şi stă pe mai mult de 50% din energia convenţională a mapamondului.
Capitalurile internaţionale şi investitorii, mai ales că stau pe un munte de cash, vor funcţiona previzibil pe pieţele de capital, după modelul ubi bene ibi patria.

Aşa că, România are de câştigat dacă fructifică momentul de faţă în care este pe val şi invită corporaţiile să îşi strămute fabricile din UK şi UE către România, accentuând încă o dată cele două mari (singure) atuuri, şi anume
1. Că forţă de muncă calificată şi ieftină va reduce costurile de producţie – în automotive, în bunuri de folosinţă îndelungată, în materiale de construcţii, în bunuri de larg consum şi general în orice domeniu industrial;
2. Că ne situăm în vecinătatea a 3 regiuni economice, din care două emergente, pe care le putem deservi excelent din punct de vedere economic.

Adică să ne orientăm strategic pe o economie bazată pe exporturi. Şi să le spunem răspicat celor vor să aducă investiţii industriale în România, indiferent de capital: “O SĂ VA PROTEJĂM INVESTIŢIA!”

Este de aceea momentul să avem lideri politici şi economici vizionari şi curajoşi, care să nu mai stea, periferic, cu mâna intanşa la cancelariile marilor puteri din Vest sau se se lase duşi de val în declaraţii belicoase către Est.

Avem marea oportunitate (a se citi obligaţie) să ne repoziţionăm din punct de vedere politic şi economic în această furtună perfectă care va dura cel puţin 2 ani ducând la o nouă ordine mondială.

Dragoș Damian,
CEO Terapia Cluj