Adică, „distracția“ valorează 72 milioane de euro pe an (vezi calculul).
În plus, gălăgia pentru câteva zeci de pensii speciale a pus în umbră milioanele de pensii obișnuite care au scăzut cu 5,5% de la 1 ianuarie, prin obligarea la plata asigurărilor de sănătate. Scandalul a avut un substrat birocratic. Legea prevedea recalcularea celor 81.128 de pensii MApN și a celor 61.307 de la Ministerul de Interne.
Termenul era de cinci luni – evident, o poveste cu zâne, având în vedere funcționarea aparatului de stat din România. Peste brambureala creată de legea pensiilor, modificată de peste 60 de ori din anul 2000, vin două ordine de ministru.
Pensionarii militari sunt trimiși în pas alergător înainte marș să își obțină adeverințele din toate locurile în care au prestat, în loc ca birocrații din minister să își miște o anumită parte anatomică și să obțină datele centralizate. Pensionarii se lovesc de unități militare desființate, de o arhivă centralizată la Pitești, plus de situații neaduse la zi. Rezultat – scădere de pensii, nervi, oameni puși pe drumuri, birocrați depășiți de situație, cheltuială în plus la bugetul asigurărilor sociale.

Mai există două „mici” aspecte legale pe care juriștii de la guvern nu le-au avut în vedere când au ciopârțit pensiile.Primul aspect este că o decizie de pensie este un act administrativ care crează drepturi financiare și nu poate fi modificat decât tot printr-o altă decizie de pensie, modificată.Statul nu a trimis decizii noi celor afectați, a trimis doar cupoane cu pensia taiată. Apoi, două instanțe judecătorești au suspendat hotărârea de guvern care stabilea modul în care se recalculează pensiile, iar guvernul a spus că îi dă înainte indiferent de ce a spus curtea – să trăiască premierul profesor de drept constituțional!
Dacă ați crezut că talmeș-balmeșul a luat sfârșit, v-ați înșelat. O vajnică doamnă general, șefa direcției de Finanțe-Contabilitate din Ministerul Apărării, a venit în fața poporului să-și explice neputința. În esență, a explicat că s-au depus doar 48.000 de dosare complete, cu tot pomelnicul de hârțoage.
Din acestea, doar 22.000 de dosare au fost recalculate, iar restul de aproape 26.000 de pensionari au fost pârliți urât de tot. Motivul? Deși ei depuseseră dosarele complete cu adeverințe cu tot, direcția nu a avut capacitatea să le proceseze.  Ca atare, pensiile au fost recalculate burtologic, luând în considerare numai salariul mediu pe economie.
„Specialiștii“ echivalenți din MAI au fost mai „vrednici“: 856 de pensii procesate dintr-un total de 61.307. Toți acești troli au promis solemn că totul „se rezolvă“ până la 31 decembrie 2010. Explicațiile sunt palide de tot. De vină pentru toată această bătaie de joc nu e nimeni din guvern și nici din direcțiile de specialitate. De vină sunt două televiziuni ale mogulilor ticăloși.

Răzvan Orășanu a fost consilier al primului-ministru (2005-2009).