Să profiți de pe urma unui serial celebru pare ușor. Cel puțin, la prima vedere. În sensul că, producătorii filmului au selectat câteva locuri ideale pentru scenele importante, au venit, au filmat, au plecat. Iar acum acele locuri, unde s-au purtat celebrele bătălii din film, au fost transformate în atracții pentru turiștii din toată lumea, fani ai serialului. Între cele mai cunoscute „orașe decor“ se află Dubrovnik (Croaţia). Aici s-au filmat cele mai multe episoade, iar rezultatul s-a tradus prin creșterea numărului de turiști, unitățile de cazare devenind în scurt timp neîncăpătoare. În același timp, a fost creată o întreagă industrie secundară de suveniruri, așa încât orice magazin vinde ceva care are legătură cu „Game of Thrones“ și, mai nou, cu „Star Wars“. Capital vă prezintă câteva dintre cele mai populare destinații, care au găzduit eroii îndrăgitului serial și unde, fără doar și poate, vă puteți face vacanța.

Dubrovnik (Croaţia)
 

Zidurile cetății acestui oraş medieval au reprezentat decorul ideal pentru capitala celor Şapte Regate din Westeros, denumită „Debarcaderul Regelui“. Din al doilea sezon, fortul Lovrijenac din acest oraș a fost folosit pentru a ilustra Turnul Roşu. Totodată, portul aflat dincolo de zidurile cetăţii a servit pentru bătălia navală Blackwater. Și parcul dendrologic din Trsteno, grădina de vară din capitala celor Şapte Regate, se află la 20 de kilometri nord-vest de Dubrovnik.

Orașul croat, numit și bijuteria Marii Adriatice, este foarte aproape de România, existând posibilitatea de a ajunge ușor atât cu avionul, cât și cu propriul autoturism sau autocarul. De exemplu, distanța aeriană dintre București și Dubrovnik este de 674 km și poate fi parcursă în 48 minute (bilete de la 200 euro de persoană), în timp ce distanța rutieră este de 1022 km și se parcurge în aproximativ 16 ore. Orientativ, pentru turiștii care își organizează concediul pe cont propriu, un apartament de patru persoane, similar unui hotel de 4 stele, cu vedere către cetate se închiriază cu circa 160 de euro pe noapte. Apoi, în funcție de programul pe care și-l face fiecare, este bine de știut că se organizează tot felul de tururi de cetate, iar pentru cei care își doresc să meargă pe zidurile cetății, costul este de 17 euro de persoană. Mai mult, pe plaja de lângă cetate, un șezlong se închiriază cu 14 euro, în timp ce pentru o cină în port un turist scoate din buzunar între 15 și 20 de euro. 

Turiștii care intenționează să urce pe Muntele Srd cu telecabina trebuie să știe că taxa este de 17 euro de persoană, însă de acolo vor avea o priveliște uimitoare: atât cetatea, cât și Insula Lokrum, unde există celebrul Tron de Fier adus de HBO.

Cei care preferă să-și organizeze vacanța cu ajutorul unei agenții, pentru un all inclusive, de exemplu, costul poate ajunge și la 750 de euro de persoană, cazare la hotel de trei stele. Există agenții care nu se ocupă și de transport, caz în care biletul de avion ar trebuie cumpărat cu câteva luni înainte deoarece este puțin mai ieftin. 
Primarul din Dubrovnik și-a propus să atragă turiști și să crească încasările la stat, așa că nu a avut nicio ezitare când a trebuit să ofere întreaga cetate (Orașul Vechi), gratis, producătorilor „Game of Thrones“. Și-a dat seama că volumul încasărilor va crește considerabil pentru hotelieri și restaurante. Astăzi, banii încasați din turism acoperă cheltuielile pentru refacerea orașului vechi, pentru investiții în muzee și expoziții. De la aproape 2,1 milioane de înnoptări în 2010, s-a ajuns la aproximativ 3,5 milioane înnoptări în 2015. 

Belfast (Irlanda de Nord)
 

Peisajele acestui oraș au fost sursă de inspiraţie pentru lumea magică din film. Pentru turiști, turul orașului și vizitarea împrejurimilor durează nouă ore, timp în care aceștia sunt introduși în locuri celebre. De exemplu, au ocazia să vadă unde s-a născut eunucul Lord Varys, în Ballycastle, decorul pentru Oraşele Libere, precum și peşterile în care preoteasa roşie Melisandre din Ashai a dat naştere asasinului din umbră. Sau pot ajunge la Lordsport Harbour, locul unde trădătorul Theon Greyjoy se reîntoarce pe tărâmurile natale. În Belfast există și excursii către decorul Pietrei Dragonului din film. 

Mâncarea nu este chiar foarte ieftină aici. Se mănâncă bine în PUB-uri și la fast-food, iar o masă principală costă între 15 și 20 de euro, în timp ce supele în jur de 6 – 7 euro.
Turiștii care vor să viziteze Belfast ar putea să includă pe lista lor și Dublin, mai ales că este foarte aproape. Din Dublin către Belfast pot ajunge rapid cu trenul (în jur de 40 euro dus-întors) sau cu autobuzul, care este mai ieftin (20 euro), însă durata călătoriei este de aproape 3 ore. Din România, distanța aeriană până la Dublin este de 2538 km și poate fi parcursă în 3 ore și 12 minute, costul unui bilet de avion pornind de la 250 euro în cazul unei companii low-cost. Pentru transferul de la aeroport, o cursă expres către centrul orașului costă 7 euro. Taxiurile sunt un pic mai scumpe: 20 de euro, însă dacă există un grup de patru persoane, atunci este o alegere ideală. Turiștii care preferă o cursă cu avionul București – Belfast, există varianta cu escală în Londra, iar prețul este tot de la 250 euro. 
Cei care vor să apeleze la o agenție de turism pentru o vacanță în Dublin (și Belfast), prețurile în această perioadă încep de la 435 euro de persoană, pentru cinci nopți cazare, transport cu o companie aeriană low-cost. 

Ouarzazate (Maroc)
 

Numit și „Poarta de­șer­tului“, pentru că Sahara se găsește chiar la sud de oraș, acesta este locuit, majoritar, de berberi. Datorită spectacolului oferit de cetățile vechi și clădirile construite după o linie specifică locului, Ouarzazate a fost gazda mai multor filme, între care „Gladiator“ și „Lawrence of Arabia“. Pentru „Game of Thrones“, deși nu au fost filmări care să includă mai multe episoade, totuși există circuite pentru cei care vor să vadă „oraşul Pentos din Essos“ sau oraşul Yunkai, unde Daenerys Targaryen eliberează o mulțime de sclavi. Cu alte cuvinte, clădirile construite din pămânvt și înconjurate de ziduri înalte au fost ideale pentru scenele din aceste filme. Chiar în momentul în care turistul se află aproape de Ouarzazate, este imediat întâmpinat de „Studiourile Atlas“, loc celebru printre producătorii de la Hollywood (taxa de intrare: 17 euro).

Dar Ouarzazate nu este celebru doar pentru filme, ci și pentru multe altele care dau farmec locului: produse meșteșugărești și de artizanat, obiecte din piatră sculptată, cuverturi și renumitele covare Ouguita în tonuri de galben și albastru. De asemenea, aici se organizează „Festivalul Florilor“, cu cântece, dansuri populare și caravane în deșert. 
Cazarea în Ouarzazate costă de la circa 150 de euro pentru trei nopți într-un hotel de trei stele, cameră dublă sau de la 250 de euro, la patru stele, tot pentru trei nopți, cu mic dejun inclus. Mâncarea nu este foarte scumpă. De exemplu, o porție de fructe de mare sau pește costă în jur de 7 euro, o porție porția mică de melci 0,5 euro, o supă 0,3 euro, iar un ceai 1 euro. 

Distanța aeriană între București și Marrakech (Maroc) este de 3277 km, iar durata zborului de aproximativ patru ore. Prețul unui bilet de avion pornește de la 350 – 400 euro la o companie low-cost, cu escală în Madrid. Din Marrakech până în Ouarzazate turiștii pot merge cu mașina. Sunt 197 km și se parcurg în 2,50 ore. 
Bineînțeles că există și categoria turiștilor care preferă o vacanță organizată printr-o agenție de turism. În acest caz, prețurile pornesc de la 900 de euro de persoană, cu tot cu transport inclus. Sunt și situații în care o vacanță în Maroc poate fi cumpărată cu aproximativ 500 de euro, însă este valabil pentru cei care își fac rezervările cu mult timp înainte de data plecării. 

Aceste trei destinații prezentate sunt doar câteva exemple, multe altele servind drept decor pentru celebrul serial difuzat de HBO. De pildă, la cetatea Mdina (în trecut capitala medievală a Maltei) s-au filmat unele scene din „Game of Thrones“, în primul sezon fiind locul decor pentru a ilustra fortăreaţa „Debarcaderul Regelui“. Și tot în Malta există „Fereastra Azură“ (Insula Gozo), unde s-a filmat nunta dintre Daenerys Targaryen și Khal Drogo. 
Și încă ceva: Lacul Myvatn din Islanda a fost ales de către creatorii serialului pentru scenele în care apare Jon Snow, membru al Fraţilor Juraţi ai Rondului de Noapte, cei ce apără Zidul. Iar exemplele nu se opresc aici.