“DAE (dobânda anuală efectivă n.r) a fost gândită pentru un credit care ar avea o durată peste un an. În cadrul unor credite cu o durată sub un an, noi considerăm că acest indicator este nerelevant. E bine să fie acolo, să vadă că e o valoare mare, să atragă atenţia că nu e un credit ieftin, dar trebuie înţeles ce reprezintă el cu adevărat”, a explicat  Stan, în cadrul Conferinţei Naţionale a Creditului IFN.
El a dat un exemplu pentru un împrumut de 500 de lei, în cazul căruia dobânda la 5 zile este de 30 lei, pentru 30 de zile – 180 lei, iar pentru 90 de zile – 540 lei.
„Numărul de credite oferite (de membrii din PCIFN) în 2017 are o tendinţă descrescătoare. Au fost mai puţine credite oferite în primele 6 luni din 2017 faţă de cele din 2016. Ca valoare este o creştere mică, undeva în jur de 3-4%. Asta a fost generată pentru că o parte din IFN-uri au început să ofere sume mai mari pe durată mai mare, spre 12 luni. Creditul mediu a crescut puţin datorită corelării creşterii venitului. Aceste credite nu se acordă iresponsabil, nu se acordă oricui. Chiar dacă acordă mai rapid, mai simplu, nu sunt pentru oricine. Şi IFN-urile fac o verificare de bonitate a clientului, interoghează aceste informaţii în baza de date ANAF, la Biroul de Credit. Procentul de aprobare, de acordare, este undeva pe la 20%. Doar 20% dintre cei care cere solicită un astfel de credit îl şi obţin”, a adăugat oficialul Patronatului. Agerpres