În această ediție, pentru prima dată, a fost introdus și clasamentul pe județe. Indicele activității parlamentare (IAP) reprezintă un instrument de măsură a gradului de implicare și activitate politică a aleșilor poporului în activitățile curente ale forului legislativ al României, și anume inițiative legislative, luări de cuvânt, declarații politice, interpelări și întrebări parlamentare, dar și moțiunile de cenzură semnate, se arată într-un comunicat al IPP.

În urma centralizării datelor statistice cantitative privind activitatea parlamentară de la inaugurarea prezentei legislaturi la 22 decembrie 2012 până la 6 decembrie 2016, așadar în actualul mandat parlamentar, a fost stabilită valoarea indicelui atât la nivel individual pentru fiecare parlamentar, dar și la nivelul grupurilor parlamentare și la nivel județean.

IAP la nivel individual este un indice cantitativ. Cea mai mare pondere în alcătuirea sa o au inițiativele legislative (în proporție de 30%), urmat de luările de cuvânt (25%), declarațiile politice (20%), întrebări și interpelări (15%) și moțiuni (10%). Ca limită metodologică, menționăm că nu am luat în calcul prezența parlamentarilor la ședințele de plen. În unele cazuri, valoarea foarte mare a IAP este rezultatul numărului mare de luări de cuvânt al liderilor de grup, președinților și vicepreședinților de Cameră sau Senat, prin natura funcției deținute. Datele utilizate sunt oficiale, prezentate public pe pagina fiecărui parlamentar, pe site-ul Camerei Deputaților (www.cdep.ro) și al Senatului (www.senat.ro) la începutul lunii decembrie 2016.  

Conform studiului, din totalul de 594 de demnitari, în prezent sunt activi 349 de deputați și 157 de senatori. Cei mai mulți și-au dat demisia în anul 2016. În anul 2013, 10 demnitari s-au retras, în anul 2014 s-au retras 18, iar în anul 2015 s-au retras 20, în timp ce în ultimele două sesiuni parlamentare s-au retras 33 de deputați și senatori. Cei mai mulți s-au retras ca urmare a schimbării funcției, mai exact 34 de demnitari, alți 30 s-au retras din cauza unor probleme de natură penală, iar alți 17 s-au retras din alte cauze.

Femeile s-au dovedit a fi cu 34,5% mai active decât bărbații, în prezenta legislatură. IAP-ul acestora este de 63,84, față de cel al colegilor bărbați, de doar 47,45. Cele 56 de deputate s-au dovedit a fi cu 20,22% mai active decât cei 360 de deputați, iar cele 13 senatoare sunt cu 100,8% mai active decât cei 165 de senatori.

Cei 178 de senatori au fost cu aproape 25% mai harnici decât cei 416 deputați. IAP pentru Camera Deputaților are o valoare medie de 45,86, în timp ce IAP mediu pentru Senat este de 57,25.

Cel mai harnic grup parlamentar din actuala legislatură este cel al parlamentarilor neafiliați, care are un indice al activității parlamentare de 66,23. Acesta a înregistrat o creștere de aproape 6%, față de ediția anterioară. Totodată, a reușit să depășească indicele grupului PNL, cel care s-a situat pe primul loc în primele trei ediții. Această creștere se datorează în mare parte reordonării grupurilor parlamentare, dar și schimbării grupului parlamentar de către Valeriu Zgonea care are cel mai mare indice al activității parlamentare.

IAP pentru Camera Deputaților are o valoare medie de 45,86. În medie, fiecare reprezentat al Camerei Deputaților a avut până la data de 6 decembrie 2016 câte 53 de inițiative legislative, 76 de luări de cuvânt, 27 de declarații politice, 34 de întrebări și interpelări și 6 moțiuni semnate.

IAP mediu pentru Senat este de 57,25 ceea ce înseamnă că fiecare senator al României a avut în medie câte 56 de inițiative legislative, 121 de luări de cuvânt, 16 declarații politice, 45 de întrebări și interpelări și 3 moțiuni semnate.

Rezultatele IAP la nivelul grupurilor parlamentare

În cea de-a cincea ediție, grupul neafiliaților s-a situat pe primul loc, la fel ca și în ediția precedentă, în topul grupurilor parlamentare, cu o valoare medie a IAP de 66,23. În cea de-a treia ediție, PNL a condus clasamentul cu un indice al activității parlamentare de 41,03, iar în primele două ediții ale Indicelui Activității Parlamentare pe primul loc s-a aflat Partidul Democrat Liberal.

Grupul minorităților, UNPR și UDMR sunt cele mai puțin active grupuri parlamentare, cu cele mai scăzute niveluri ale IAP, la finalul primelor 8 sesiuni parlamentare.

Cel mai harnic grup parlamentar din actuala legislatură este cel al parlamentarilor neafiliați, care are un indice al activității parlamentare de 66,23. Acesta a înregistrat o creștere de peste 5%, față de ediția anterioară. Totodată, a continuat să aibă o valoare mai mare decât a indicelui grupului PNL, cel care s-a situat pe primul loc în primele trei ediții. Această creștere se datorează în mare parte schimbării grupului parlamentar al deputatului Valeriu Zgonea, care are cel mai mare indice al activității parlamentare.

În cazul PNL, IAP-ul a înregistrat o creștere cu 3,56% față de primele şapte sesiuni parlamentare comparativ cu creșterea de 85,15 de procente din primele 5 sesiuni parlamentare față de primele trei sesiuni parlamentare. Astfel, grupul liberalilor se situează pe locul 2 în clasament.

PSD a înregistrat o creștere de 4,2% față de iulie 2016, în ciuda faptului că Partidul Social Democrat deține majoritatea parlamentară.

UDMR a înregistrat, de asemenea, o creștere de 6,3%, însă rămâne în continuare printre grupurile parlamentare cele mai inactive.

Grupul minorităților a înregistrat cea mai mică creștere a activității parlamentare (3,11%), cu toate că numărul deputaților a rămas constant,  de 17 deputați. Grupul minorităților nu are reprezentanți în Senat.

Analizând fiecare dintre indicatorii luați în calcul la alcătuirea IAP observăm că grupul neafiliaților continuă să fie cel mai harnic grup parlamentar, în timp ce grupul majoritar PSD a devenit cel mai puțin activ în Parlament.

Topul celor mai active județe

În această ediție, la fel ca şi în cea precedentă, a fost realizat și topul celor mai active județe. Valorile finale reprezintă media aritmetică a valorii indicelui agregat al activității parlamentare al tuturor deputaților și senatorilor din județul respectiv, care a deținut un mandat în această legislatură.

Cel mai activ județ, din punctul de vedere al valorii medii IAP obținut de senatorii și deputații trimiși în Parlamentul României, este județul Vaslui. Valoarea medie a deputaților și senatorilor vasluieni este de 104,21. În medie, parlamentarii vasluieni au avut 66 de inițiative legislative, 200 luări de cuvânt, 121 de declarații politice, 65 de interpelări și întrebări parlamentare și 4 moțiuni semnate.  La polul opus se află județul Caraş-Severin, cu o valoare medie IAP  de 20,7.