Dezvoltat de un joint venture creat intre Caelum Development şi portughezii de la Sonae Sierra, complexul ParkLake Plaza va fi construit în sectorul trei al Capitalei, alaturi de ansamblul rezidenţial ParkLake Tower. Cele doua obiective se vor întinde pe o suprafaţă totală de 8,2 hectare, dintre care un procent de 22,6% este rezervat spaţiilor verzi şi facilităţilor sportive.

Proiectul va avea o suprafaţă construită de aproximativ 300.000 mp, cu peste 110.000 mp închiriabili. Peste 400 de firme naţionale şi internaţionale vor fi prezente în noul centru, hypermaket-ul Cora se va întinde pe o suprafaţă de 12.500 mp, iar cinematograful Cinema City va pune la dispoziţia publicului 14 săli. Deşi proiectul se află într-o fază preliminară, 45% din spaţiul închiriabil este deja contractat, potrivit dezvoltatorilor.

Centrul comercial va necesita investiţii estimate la 600 de milioane de euro şi va crea peste 3.000 de locuri de muncă permanente, atât pe perioada construcţiei, cât şi ulterior, pentru operarea şi întreţinerea sa.

Încă din faza de obţinere a autorizaţiilor, taxele virate la bugetul local se vor ridica la câteva milioane euro.

Caelum Development este o companie privată, cu capital irlandez care operează pe piaţa imobiliară din Europa Centrală şi de Est. Activităţile companiei se concentrează cu precădere pe dezvoltarea centrelor comerciale şi a clădirilor de birouri. Portofoliul grupului este alcătuit în prezent din 42 de proprietăţi, ceea ce face din companie unul dintre cei mai mari investitori cu capital privat de pe piaţa imobiliară. În afară de Polonia, Caelum are proiecte de investiţii şi în Germania şi Ungaria.

Pe piata din Romania Sonae Sierra detine River Plaza Mall din Ramnicu Valcea si are in dezvoltare doua centre comerciale, in Craiova si Ploiesti, alaturi de parteneriatul cu Caelum Development in vederea dezvoltarii Parklake Plaza. Sonae Sierra detine si 50% din proiectul Arena Mall Bacau.

Sursa: Globes