Dezminţirea sa vine după dezvăluirile făcute duminică de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţii sub numele 'Paradise Papers'. 

"Faptul că (Sibur) se întâmplă să fie numită o companie rusească nu înseamnă că e ceva rău cu ea", a declarat Ross unui ziarist de la BBC, care a difuzat răspunsurile sale pe Twitter. 

Media din SUA au relatat, citând documente provenite de la o firmă de avocatură offshore, că ministrul american al comerţului controlează 31% din Navigator Holdings, despre care New York Times a scris că obţine anual milioane de dolari din transportul de gaz pentru compania petrochimică rusă Sibur. 

În ce o priveşte, societatea petrochimică rusă a precizat într-o declaraţie citată de Reuters că nu a avut contacte directe cu Ross şi că în relaţiile cu partenerii săi nu a încălcat sancţiunile impuse Rusiei în legătură cu criza din Ucraina. Între acţionarii Sibur se numără un asociat al lui Putin care este vizat de aceste sancţiuni, menţionează Reuters. 

În declaraţie, Sibur îşi manifestă între altele "surprinderea faţă de interpretarea cu conotaţie politică din anumite media" a activităţilor sale comerciale obişnuite, activităţi care "se reflectă în raportările sale financiare". 

Şi ministrul sârb Nenad Popovic, al cărui nume apare în "Paradise Papers", a subliniat într-o declaraţie citată luni de Tanjug că nu are companii înregistrate în zone offshore. "Toate companiile mele sunt înregistrate în Rusia şi Europa şi, mai important, ca deţinător al unei funcţii în guvern, mi-am declarat toate companiile Agenţiei anticorupţie a Republicii Serbia", a insistat Popovic, care este ministru fără portofoliu pentru inovaţie şi dezvoltare tehnologică. Acesta a menţionat chiar că renumita firmă de consultanţă PWC, cu care colaborează de 20 de ani, i-a propus în 2012 să-şi mute activităţile comerciale în zone offshore, dar a refuzat.

AGERPRES