„Măsura reducerii adaosurilor de farmacie și de distribuție pentru medicamentele generice, care deja au cele mai mici preturi de producător din Europa, va conduce la dispariția unui număr însemnat de produse farmaceutice de primă importanță”, a declarat Dragoș Damian, președintele asociației.

Proiectul de ordin, aflat în dezbatere publică de săptămâna trecută, modifică metodologia de calcul a medicamentelor din părogramele naționale (HIV/SIDA, cancer, tuberculoză, hemofilie), diminuând adaosul distribuitorului şi cel al farmaciilor. Conform APMGR, măsurile ar avea „reprecusiuni serioase în cel mult șase luni”. Mai exact, efectul proiectului va fi exact invers, prețurile medicamentelor urmând să crească.

„În plus, păstrarea măsurii de decontare la prețul de raft și nu la cel de referință, atunci când există multiple variante comerciale ale aceluiași produs, risipește banul public care ar putea fi utilizat tocmai pentru a fi reinvestit în proiectele strategice ale Ministerului Sănătății”, mai spune Damian. El spune că, din cele peste 1.400 de medicamente incluse în programele naționale, corespunzând la circa 280 de molecule, aproape o jumătate au o alternativă generică. „Utilizarea acesteia poate accesibiliza programele naționale de sănătate pentru mai mulți pacienți – asta, pentru că, din informatiile aflate în circulație, se cunoaște că 80% din fondurile ministerului sunt utilizate pentru a trata mai puțin de 3% din populație”, adaugă Damian.

Dacă până în prezent adaosul distribuitorului varia între 14% şi o sumă fixă de 30 de lei, în noul sistem acesta va avea o valoare fixă de 4%. De asemenea, adaosul pentru farmacii va fi unic, în procent de 1,5%. În formula veche, acesta putea varia între 24% şi suma fixă de 35 lei.