"Nu este nici un conflict. Poziţia PNL e clară. Noi suntem susţinătorii economiei libere de piaţă, noi suntem susţinătorii principiului că practic contractul este legea părţilor. Suntem împotriva oricărei reglementări care să afecteze libertatea economică, care să afecteze libertatea de a realiza contracte. Nu există nici un conflict. Eu vă explic poziţia oficială a PNL. Dacă există un parlamentar care are alt punct de vedere, este punctul său de vedere individual", a afirmat Ludovic Orban, la Palatul Elisabeta. 

Dobânzile la credite pentru populaţie ar putea fi limitate la cel mult 50% peste dobânda cheie a BNR, în prezent de 1,75%, prin modificarea ordonanţei privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar, a anunţat, joi, preşedintele Comisiei economice, industrii şi servicii din Senat, Daniel Zamfir. 

Astfel, la dobânda-cheie actuală, dobânda ce ar putea fi percepută la credite nu ar putea să depăşească 2,62%, pe formula dobânda de politică monetară (1,75% în prezent) plus maximum 50% din aceasta. 

"Este un proiect de lege care prevede următorul lucru simplu: intervenim pe ordonanţa 13/2011, care ea însăşi este o ordonanţă ce plafonează atât dobânda remuneratorie, cât şi pe cea penalizatoare. O plafonează. Stabileşte nişte plafoane pentru împrumuturile între persoane juridice, stabileşte, de asemenea şi plafonează, împrumuturile între persoane fizice şi nu stabileşte şi nu plafonează dobânda remuneratorie şi pe cea penalizatoare între persoană juridică şi persoană fizică. Aceasta rămâne neplafonată. Acest lucru a dus la nebunia dobânzilor rostogolite la IFN-uri de s-a ajuns şi la dobânzi de 20.000%. Faptul că nu a fost reglementată dobânda penalizatoare. Şi, atunci, IFN-urile au pus dobânzi cât au dorit", a spus Daniel Zamfir, la o conferinţă organizată de Grupul Clienţilor cu Credite în CHF (GCCC). 

AGERPRES