În prezent, cea mai mare companie petrolieră din România, OMV Petrom, vinde benzina Standard 95 la stația de pe Calea Dorobanți din Capitală cu 6,25 de lei/litru. Un litru de motorină costă 6,36 de lei.

Dacă în Capitala României prețurile carburanților comercializați de Petrom depășesc cu mult 6 lei/litru, în capitala Republicii Moldova, la Chișinău, prețul unui litru de benzină standard 95 nu depășește 4,35 de lei. În același timp, motorina este și mai ieftină decât benzina, un litru fiind vândut cu 4,14 – 4,15 lei.

La ce prețuri vinde PETROM benzina și motorina în Mooldova și de ce?

Prețurile medii ale carburanților comercializați peste Prut sunt cuprinse între 17,69 lei moldovenești și 18,89 lei moldovenești, adică între 4,15 RON și 4,43 RON, prețuri calculate la cursul afișat vineri de BNR.

SUPER 100     18.89 lei
Euro Premium 95     18.46 lei
Regular 92     18.29 lei
Top Euro Diesel 5     17.89 lei
Euro Diesel 5     17.69 lei
    
"Trebuie menționat faptul că Petrom-Moldova este printre puținele companii de pe piață care importă exclusiv produse de calitate și de standarde europene. Produsele  premium oferite în cele aproape 100 stații PECO de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pe lângă calitatea înaltă, sunt aditivate conform celor mai recente norme, fiind net superioare celor aduse de pe piața din Est, furnizate de către concurenți. Petrom este una din puținele companii pe piață care are propria rafinărie în România, de unde exportă și în Republica Moldova", se precizează pe pagina de internet a companiei din Moldova.

În România, prețurile au crescut în ultimii ani din cauza taxelor și impozitelor care intră în componența prețului final. De exemplu, România și-a luat angajament, la aderarea la UE, să majoreze accizele la carburanți la nivelul mediu din UE. Anul trecut, guvernul Ponta a decis să modifice modulul de calcul al accizei și cursul de schimb valutar al euro la care sunt calculate accizele. Astfel, în loc de o scădere a prețurilor cu 4-5 bani, companiile petroliere au scumpit benzina și motorina cu 9 bani/litru, din cauza acestor două măsuri.

De la 1 aprilie a intrat în vigoare și supra-acciza de 7 eurocenți/litru, astfel că prețurile au crescut din nou cu 41 de bani.
În prezent, mai mult de jumătate din banii dați pe un litru de benzină ajunge în visteria statului.

Citiți și: Supra-acciza la benzină a adus PIERDERI la buget de 11 milioane de euro!