“În ’68 când Ceauşescu a făcut actuala împărţire a teritoriului, printre cele mai delicate probleme pe care el însuşi a vrut să le rezolve, a fost această problem a celor trei judeţe. Şi acolo există o tradiţie îndelungată, cu regiunea autonomă maghiară care a fost unitară şi aşa mai departe.
Deci este o întreagă istorie a locului pe care în momentul în care o schimbăm sau dacă ne hotărâm să o schimbăm trebuie să avem cea mai mare atenţie şi cea mai mare delicateţe. Şi eu sper ca dacă această reîmpărţire este făcut în România, ea să nu se facă pe criterii etnice ci să se facă pe criterii de dezvoltare economică, pe criterii de dezvoltare administrativă şi până la urmă pe criteriul gospodăririi mai bune a acestei ţări numite România”, a spus Orăşanu la emisiunea Esenţial de la Antena 3.
El crede că reorganizarea administratică ar trebui făcută numai dacă este nevoie de acest lucru. “Dacă într-adevăr se demonstrează cu cifre, cu date, că trebuie organizat în alt fel, nu trebuie să ne oprim în anumite cheltuieli care evident că vor fi făcute, oricare ar fi discuţia. Însă e o chestiune fundamentală cum organizezi un stat.
România, de la dictatura carlistă şi până în prezent, deci 60 de ani a fost organizată ca un stat centralizat. Cu bunele, cu relele, cu prostiile şi cu realizările. Deci, dacă noi acum, vrem peste noapte, pentru că a venit un decret de la Cotroceni sau de la Palatul Victoria, să organizăm România şi să o descentralizăm, trebuie să spunem efectele acestui lucru.
În primul rând nu o să îl mai putem lua de guler pe ministrul Atilla sau care ministru ar fi al sănătăţii pentru că nu ştiu ce spital nu e organizat bine regional pentru că lucrul ăsta va trebui să treacă în parohia noului voievod super preşedinte de judeţ”, a mai arătat Orăşanu.