Cele mai noi smartphone-uri lansate de producători au un spaţiu pentru cartela SIM mult mai mic decât cel de pe vechiul tău telefon. Astfel, la achiziţionarea unui smartphone trebuie să îţi schimbi vechiul SIM cu un micro-SIM. În funcţie de operatorul telecom, preţul variază între 2 euro şi 7 euro.

La Orange, liderul pieţei telecom, utilizatorii de cartelă trebuie să plătească 7 euro pentru un micro-SIM. Dacă consumul anual al unui utilizator este de peste 40 de euro sau dacă în ultimul an SIM-ul nu a fost schimbat, atunci micro-SIM-ul este oferit gratuit. Abonaţii Orange sau cei care îşi prelungesc abonamentul primesc micro-SIM-ul gratis.

Utilizatorii de cartelă ai Vodafone trebuie să plătească pentru un micro-SIM 4 euro, indiferent de consumul anual sau de vechimea în reţea.  Pentru abonaţi micro-SIM-ul este gratuit.

Cosmote percepe o taxă de 2 euro fără TVA sau 11 lei cu tot cu TVA pentru schimbarea SIM-ului cu un micro-SIM.  Abonaţii care au abonament de mai mult de un an sunt scutiţi de această taxă.

Cei care vor să îşi schimbe SIM-ul trebuie să se prezinte la magazinele operatorilor cu vechiul SIM şi cu buletinul.

Orange, Vodafone şi Cosmote  au înregistrat, anul trecut, împreună un profit net de 238,5 milioane euro la afaceri de 2,13 mld. euro. Profitul celor trei mari operatori din ţara noastră a scăzut de la 744 milioane euro în 2008, cel mai bun an pentru industria telecom locală, la 238,5 milioane euro anul trecut, potrivit datelor raportate de companii la Ministerul Finanţelor Publice.