Oferta publică inițială a celui mai important comerciant online din China, Alibaba, fondată de Jack Ma în 1999, este așteptată de câțiva ani. Compania a ajuns un gigant, cu un volum de tranzacții care îl depășește pe cel al Amazon și eBay la un loc și are o creștere anuală a cifrei de afaceri de 63% din 2010 până în prezent. La fel, marja operațională de profit a urcat de la 21%, în 2010, până la 58% în ultimele 12 luni, ceea ce înseamnă că generează profituri imense. Cifra de afaceri din anul fiscal 2015 este estimată la 77 miliarde yuani, adică aproape 10 miliarde euro (12,5 miliarde dolari). Compania își vinde prin IPO peste 123 milioane de acțiuni noi, la un preț între 60 și 66 miliarde euro, fiind evaluată la aproximativ 155 miliarde dolari. Cum Alibaba are destule evaluări la valoarea de 190 miliarde dolari, este evident că rămâne loc de creștere pentru cotație după listarea la bursă. Numai că investiția într-o companie din China comportă și riscuri suplimentare, generate de situația politică, existând un control destul de strict din partea statului asupra firmelor mari. De altfel, valoarea IPO, de cel puțin 7,75 miliarde dolari, nu va da noilor acționari nicio posibilitate de influențare a deciziilor luate de conducerea companiei.

Oportunități interne

Dar, după cum spuneam, există opor­tunități de toamnă și pe piața românească. Complexul energetic Oltenia ar trebui să se listeze în perioada imediat următoare, însă nu se știe nimic sigur (mai ales la modul în care iau decizii oficialii statului în ultimul timp). În schimb, Transelectrica, Transgaz, Romgaz și chiar OMV Petrom sunt acțiuni ce pot genera creșteri în perioada următoare și dividende anul viitor. La fel Fondul Proprietatea, care a scos la vânzare pachetul deținut la Petrom, fiind mandatat Goldman Sachs să găsească cumpărători. Pachetul valorează peste cinci miliarde de lei. Evaluările referitoare la potențialul FP din perioada următoare mizează pe un preț mai mare de un leu pe acțiune, în prezent cotația fiind la circa 0,93 lei pe titlu.

În zona „foreign exchange“ (forex), „pariurile“ analiștilor merg pe întărirea dolarului american. Politica monetară a SUA se îndreaptă către o normalizare echivalentă cu o restricționare (după o creștere economică de 4,2% în trimestrul al doilea al anului), fiind vorba de scăderea până la eliminare a banilor ieftini din piață. În același timp, Zona Euro (cu economie în stagnare) și Japonia (cu o scădere de 1,7% a PIB) se văd obligate să ia măsuri „excepționale“ de relaxare monetară, vizibile prin dobânzile care au devenit deja negative. „Într-un mediu în care Banca Centrală Europeană împinge dobânzi negative, Suedia, Norvegia și Cehia nu pot rămâne indiferente“, spune Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct la Tradeville. Ceea ce înseamnă că ar trebui să asistăm la o creștere a dolarului american în raport cu aceste valute. La fel de interesantă este și situația din Australia, unde a apărut o bulă imobiliară alimentată de capitaluri chineze, și unde se prognozează o scădere a valorii monedei proprii (dolarul australian), mai ales în raport cu dolarul american.

7,7 miliarde dolari este valoarea minimă a ofertei Alibaba, dar poate urca până la 20 miliarde dolari