Cum penetrarea telefoniei mobile a ajuns deja la 120%, pe piaţă îşi vor face apariţia noi operatori, de data aceasta virtuali. S-a dat liber la închirierea reţelelor existente.

În timp ce se usca cerneala pe actul de numire a lui Liviu Nistoran în funcţia de preşedinte al ANRCTI, instituţia anunţa că a deschis procedura de alocare a resurselor de numerotare pentru operatorii de reţele mobile virtuale (MVNO – Mobile Virtual Network Operator). Aceştia sunt furnizori de servicii de telefonie mobilă care nu deţin o licenţă de utilizare a frecvenţelor radio, ci furnizează servicii prin utilizarea reţelelor mobile ale altor operatori. În ţări cu pieţe mature, precum Franţa, Italia şi Marea Britanie, aceste reţele nu mai sunt de mult o noutate, clienţii lor fiind de ordinul milioanelor. Viitorul lor în Romånia? „Depinde de strategia pe care o vor adopta şi de deschiderea romånilor faţă de astfel de servicii“, spun oficialii operatorului Cosmote. „Rata de penetrare a telefoniei mobile în Romånia a atins deja 120%, piaţa este extrem de competitivă, dominată de trei mari operatori, astfel încåt orice nou furnizor va trebui să vină cu o strategie extrem de bine pusă la punct pentru a atrage utilizatori“.

Companiile care doresc să ofere astfel de servicii vor utiliza resurse de numerotaţie proprii sau cedate de operatorul cu care colaborează. Pentru a deveni operatori virtuali, companiile trebuie să depună, la Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI), nu numai documentele comune tuturor categoriilor de resurse de numerotaţie, ci şi dovada că au început „negocieri relevante cu un furnizor de reţele publice mobile cu privire la furnizarea accesului la reţeaua acestuia“, spun oficialii instituţiei de reglementare. Potrivit acestora, au existat solicitări din partea unor companii care doreau să devină astfel de operatori la nivelul anului 2005, „dar în prezent nu avem solicitări de alocare a unor resurse de numerotare, ci doar declaraţii de interes“, au precizat pentru Capital sursele citate.

Cåt de deschişi sunt operatorii din Romånia la astfel de parteneriate? „Majoritatea investiţiilor Cosmote în Romånia, în ultimii ani, au fost direcţionate către extinderea şi optimizarea acoperirii reţelei, astfel încåt să putem oferi aceleaşi servicii de calitate unui număr în creştere de utilizatori. Dacă am accepta o astfel de ofertă de la un operator virtual, o vom face asiguråndu-ne că oferim cele mai bune servicii partenerului nostru şi clienţilor acestuia“, au declarat, pentru Capital, oficialii Cosmote.

Unul dintre cei mai mari operatori virtuali din Europa este Virgin Mobile, afacere înfiinţată de miliardarul britanic Richard Branson şi deţinută, de obicei, în parteneriat de către acesta şi o companie locală de pe fiecare piaţă unde este lansat un MVNO. Serviciul foloseşte, de exemplu, în Marea Britanie reţeaua T-Mobile, iar în Franţa, reţeaua Orange.