Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale din T1/18 a crescut la 958 mil lei, contribuția segmentului Upstream fiind în jur de două treimi din total. Segmentul Upstream a beneficiat de prețuri realizate la țiței și gaze naturale mai mari, care au contrabalansat declinul producției și efectele negative generate de evoluția cursurilor valutare.

Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale al Downstream Oil a scăzut cu 13% fata de T1/17, ca urmare a scăderii marjelor de rafinare cu aproximativ 1 USD/bbl, parțial contrabalansată de vânzări mai mari în segmentul vânzărilor cu amănuntul.

Rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale al Downstream Gas a fost de peste două ori mai mare față de rezultatul din T1/17, în principal datorită îmbunătățirii activității de energie electrică.

Toate cele amintite anterior au condus la un flux de trezorerie din activități de exploatare de 1,8 mld lei in T1/18, cu 42% mai mare decât în T1/17.

„Pe parcursul trimestrului, am efectuat investiții de 843 mil lei, în creștere cu 139% față de T1/17. Creșterea investițiilor a fost determinată în principal de intensificarea activității de foraj și de pregătirile legate de revizia generală planificată a rafinăriei”, se arată în raportul companiei.

Profit mai mare, vânzări mai mici

Din raportul financiar al companiei reiese faptul că OMV Petrom a avut în primul trimestru vânzări de hidrocarburi de 13,5 milioane de barili echivalent petrol pe zi, mai mici cu 6% față de perioada similară a anului trecut și față de trimestrul anterior. Astfel că, profitul în creștere al companiei, în ciuda vânzărilor mai slabe, se explică prin prețul în creștere practicat de cătr companie.