Autorităţile din Jakarta, Indonezia, l-au arestat, în 2 decembrie, pe Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de închisoare pentru înşelăciune, alături de Ioana Maria Vlas, el fiind condamnat de Tribunalul Bucureşti în 2006, decizia rămânând definitivă în 2009.

Ministerul Justiţiei a fost informat de Interpol cu privire la arestarea lui Nicolae Popa, în baza unui mandat emis de autorităţile judiciare române după ce hotărârea judecătorească de condamnare în cazul lui, în dosarul FNI a rămas definitivă, informează surse oficiale.

În legătură cu prinderea lui Nicolae Popa au fost anunţaţi Inspectoratul General al Poliţiei Române, Ministerul Justiţiei şi Tribunalul Bucureşti – Secţia a II-a penală.

Totodată, au fost demarate procedurile pentru aducerea lui Nicolae Popa în ţară, unde urmează ca acesta să-şi execute pedeapsa.

Între autorităţile române şi cele indoneziene există un acord de cooperare privind extrădările.

Nicolae Popa a fost director al grupului de firme Gelsor şi membru al Consiliului de Încredere al Sov Invest, societatea de administrare a FNI.

Popa, mâna cu care Vântu ar fi scos banii din FNI

Potrivit relatărilor din presa anilor trecuţi, Popa ar fi fost interpusul prin care Sorin Ovidiu Vântu ar  fi retras bani din Fondul Naţional de Investiţii. De fapt, în tot scandalul falimentului FNI, omul de afaceri a fost socotit nevinovat de Justiţie exact pentru acest motiv-nu a fost investitor la  FNI şi nici nu a condus societatea de administrare a Fondului, SOV Invest, de aceasta ocupându-se Ioana Maria Vlas.

Cu 45 de zile înainte de prăbuşirea FNI, Popa ar fi scos din Fond peste 216 miliarde de lei vechi, răscumpărând mai multe unităţi de fond, suspiciunile fiind că aceşti bani, ca şi mulţi alţii, de la alţi interpuşi, ar fi ajuns în final în conturile lui Vântu.

FNI a dat faliment în anul 2000, iar circa 130.000 de investitori au fost prejudiciaţi cu aproape 4.000 de miliarde de lei vechi. Cea mai mare parte a sumelor vor fi plătite de stat, dat fiind că depunerile de la FNI erau garantate de CEC.

UPDATE Vântu: Îmi pare rău, era prietenul meu

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu a declarat, joi, pentru Mediafax, referindu-se la arestarea lui Nicolae Popa, că îi pare rău, pentru că acesta era prietenul său şi că îl consideră nevinovat, victima „manipulării uriaşe” în cazul FNI.

Întrebat ce crede despre arestarea lui Nicolae Popa în acest moment, Sorin Ovidiu Vântu a răspuns: „Era prietenul meu. Evident că îmi pare rău”.

În ceea ce priveşte vinovăţia lui Popa, Vântu a apreciat că acesta este victima unei manipulări, calificând drept „o porcărie” contextul în care Popa a fost pus sub învinuire.

„Ferească Dumnezeu! A fost o porcărie la vremea aceea. Din nefericire, a căzut victima acestei manipulări uriaşe”, a fost replica omului de afaceri la întrebarea referitoare la vinovăţia lui Nicolae Popa, fost membru în Consiliul de Încredere al Sov Invest – societatea de adminstrare a FNI – şi fost director Gelsor, prin care erau realizate tranzacţii cu unităţile de fond.

Vântu a precizat că manipularea la care se referă este FNI.