OMC a dat publicităţii un raport global de monitorizare care acoperă perioada cuprinsă între lunile octombrie 2016 şi mai 2017. 

"Acest raport scoate în evidenţă o scădere încurajatoare a ritmului adoptării de noi măsuri care restricţionează comerţul, care a atins cea mai scăzută medie lunară de după criza financiară", a precizat directorul general al OMC, Roberto Azevedo. 

Potrivit OMC, în perioada analizată cele 164 de state membre ale OMC au introdus 74 de noi măsuri restrictive, incluzând tarife, reglementări vamale şi restricţii cantitative, care au avut un impact de 49 de miliarde de dolari asupra schimburilor comerciale. În acelaşi timp însă, statele membre OMC au adoptat 80 de paşi pentru a ajuta schimburile comerciale, precum reducerea tarifelor sau simplificarea procedurilor vamale, ceea ce a avut un impact de 183 de miliarde de dolari asupra schimburilor comerciale. 

OMC subliniază că numărul măsurilor restrictive a atins un maxim istoric de 22 pe lună în anul 2011, aproape dublu faţă de nivelul din perioada analizată în ultimul raport. 

Printre măsurile restrictive adoptate de Statele Unite, OMC menţionează o taxă provizorie pentru cheresteaua din Canada sau prevederile "Buy America", potrivit cărora fondurile publice nu pot fi utilizate pentru un proiect de infrastructură dacă oţelul utilizat nu a fost produs în SUA. În acelaşi timp însă, Trump a liberalizat comerţul deoarece a permis furnizorilor de servicii de Internet să vândă informaţii cu privire la utilizatori, fără permisiunea Autorităţii de reglementare din sectorul comunicaţiilor. 

La rândul său, China, care în mod tradiţional este cel mai des acuzată de preţuri incorecte şi subvenţii ilegale, a introdus noi restricţii printr-o lege a securităţii cibernetice şi o lege a producţiei de filme. În acelaşi timp, Beijingul a relaxat prevederile referitoare la investiţiile băncilor străine în băncile chineze, arată raportul OMC. 

Organizaţia Mondială a Comerţului este o instituţie internaţională care stabileşte reguli globale de comerţ între statele membre. România este membru fondator al Organizației, instituţie creată în 1995 în urma finalizării rundei Uruguay de negocieri comerciale multilaterale (1986-1994). Obiectivul general al organizaţiei este să se asigure că schimburile comerciale internaţionale se desfăşoară fluent, liber, corect şi predictibil. 

OMC reprezintă continuatorul Acordului General pentru Tarife şi Comerţ (GATT), încheiat la Geneva în 1947. România a devenit membru GATT în 1971. 

AGERPRES