"Angajatorul nu trebuie să pună niciun leu în plus, dacă nu pune niciun leu netul rămâne la fel, asta în condiţiile în care nu am scădea contribuţiile, dar noi scădem contribuţiile de la 39,25% la 35% şi impozitul pe salariu şi o să vedeţi că aveţi o creştere pe net, mică e adevărat, circa 4% dar este o creştere, nu o scădere. Nu înţeleg de unde apare toată această isterie (…) Dvs, angajaţii, sunteţi protejaţi şi vom ieşi cu date concrete când vom veni cu trecerea contribuţiilor ca să explicăm foarte bine şi foarte argumentat oamenilor despre ce este vorba. Sunt foarte multe firme în România care nu plătesc contribuţiile pentru angajator, vi le reţin din salariu, dar nu le plătesc mai departe. Angajaţii de acolo nu beneficiază de asistenţă medicală, nu beneficiază de aceşti ani la pensie, pentru că neplătindu-se contribuţiile e ca şi cum ai fi muncit la negru, deci nu iei pensie pe anii respectivi. Toate acestea le-am făcut ca să protejam angajatul", a precizat ministrul de resort.

Vasilescu a adăugat că transferul contribuţiilor de la angajator la angajat va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018, odată cu modificarea Codului fiscal,

Întrebată cât va câştiga statul după acest transfer şi dacă angajatul va fi disciplinat să plătească contribuţiile, ministrul Muncii a precizat că tot angajatorul le va vira însă ca şi contribuţii ale angajatului.

"Le opreşte tot angajatorul (contribuţiile n.r.) şi tot el le virează mai departe statului ca şi contribuţii ale dumneavoastră. E ca si cum v-ar lua bani din geantă, dacă nu le pune de data aceasta. Când erau ale lui, pe firmă, îşi mai permiteau să facă aşa ceva. Chiar foarte multe firme, mai ales din momentul în care s-a scos stopajul la sursă, pentru că înainte era infracţiune dacă nu virai către stat contribuţiile angajatorului, acum nemaifiind infracţiune…”, a spus Olguţa Vasilescu.

Câştigul statului din acest transfer: se măreşte fondul de pensii şi fondul asigurărilor de sănătate, automat colectezi mai mult. Vrem să avem un deficit mai mic la fondul de pensii, cu atât mai mult că vor creşte şi pensiile, chiar dacă va exista în continuare un deficit. Din păcate aceasta este România: avem un angajat care susţine un pensionar şi până nu vom ajunge să avem doi angajaţi care să susţină un pensionar va fi în continuare un deficit la fondul de pensii", a explicat Olguţa Vasilescu.

Aceasta a subliniat că, în 2017, este pentru prima dată când, după foarte mulţi ani, "avem mai mulţi angajaţi decât pensionari".

"Vestea bună este că anul acesta numărul locurilor de muncă a crescut încât este pentru prima dată când avem, după foarte mulţi ani, mai mulţi angajaţi decât pensionari", a spus ministrul Muncii.

Totodată, Vasilescu a menţionat că va exista o normă tranzitorie care se va face împreună cu Ministerul Justiţiei "ca să găsim o formula inatacabilă" pentru a-i determina pe angajatori să majoreze salariul brut al angajaţilor.

"Vine această normă tranzitorie care spune că salariul minim brut nu mai este 1.450, ci 1.750 de lei, adică cheltuiala totală a angajatorului. Vine şi negocierea pe care aţi avut-o cu angajatorul şi care a fost pe salariul net, deci el fără să cheltuiască niciun leu în plus. Dacă vă lasă salariul exact aşa cum e, plăteşte la ora actuală indiferent dacă noi trecem contribuţiile toate pe dvs., dacă vă lasă netul. Este foarte adevărat că un angajator, şi acum, şi peste 6 luni poate să vină şi să spună "Îţi scad salariul", dar nu are niciun fel de legătură cu trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat (…) Chiar dacă au trecut acele contribuţii pe dvs., salariul dvs., netul, rămâne la fel", a susţinut Olguţa Vasilescu.

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat, marţi, că Guvernul intenţionează să emită un act normativ prin care contribuţiile vor fi transferate din sarcina angajatorului în cea a angajatului, iar salariul brut va fi păstrat la un anumit nivel.

"Va fi o lege prin care aceste contribuţii vor fi transferate angajatului, iar angajatorul va trebui să păstreze un anumit nivel al salariului brut. (…) Am făcut menţiunea că şi astăzi angajatorul din mediul privat poate decide să modifice contractul de muncă şi să diminueze sau să crească, după propria negociere cu angajatul, această valoare salarială. Totodată, am făcut menţiunea că după ce se va realiza această măsură legislativă va fi introdusă şi o măsură tranzitorie care va obliga, practic, angajatorul, chiar şi cel din mediul privat, să menţină un anumit nivel al salariului brut", a declarat Ionuţ Mişa, la Senat.

Întrebat cum poate fi obligat un agent privat să menţină nivelul salariului brut, Mişa a susţinut că "va fi o dispoziţie legislativă prin care se va stabili ce va include salariul brut, care va fi suma tuturor celorlalte sarcini fiscale pe care le plăteşte în prezent un angajator pentru un angajat".

"Vreau să fac menţiunea foarte clară că nu îi va creşte costul cu forţa de muncă absolut deloc. Deci pentru toţi angajatorii, atât din sectorul privat, cât şi din cel de stat, sarcina fiscală, practic costul pe care el îl are cu un angajat în relaţia cu statul, va fi exact aceeaşi. Va fi o decizie a lui ulterioară dacă, aşa cum am mai spus, poate să renegocieze contractul şi să decidă să dea mai puţin sau mai mult. Angajatorul nu va plăti niciun leu în plus pentru un angajat', a adăugat ministrul Finanţelor, care a menţionat că prin această măsură se vor schimba unele contracte de muncă.

Oficialul a explicat că ponderea contribuţiilor pe care angajatul le va plăti la bugetul de stat va fi de 2,9 ori mai mare decât în prezent.

"Prin acest transfer (n.r. a contribuţiilor de la angajator la angajat) se realizează o creştere a salariului brut, care va permite creşterea punctului de pensie, care va da posibilitatea ulterior fiecărui cetăţean să aibă o pensie mai mare", a mai spus Mişa.

De asemenea, ministrul a punctat că "pentru angajator nu înseamnă niciun cost suplimentar".

Ministerul de Finanţe a anunţat, pe 27 iulie, că, începând cu 1 ianuarie 2018, contribuţiile sociale vor fi trecute exclusiv în sarcina angajatului, cuantumul total al acestora urmând să scadă de la 39,25%, cât sunt în prezent, la 35%, iar nivelul impozitului pe venit se va reduce cu 37,5% de la 16% la 10%.