Cercetatorii americani au creat un obiectiv video de dimensiunea si forma unui ochi uman, folosind materiale senzoriale standard. Imprumutand unul dintre cele mai bune design-uri naturale, acest obiectiv poate imbunatati performantele camerelor digitale si chiar vederea. Acest dispozitiv, ar putea duce, intr-un final la crearea unor ochi artificiali.

„Este pentru prima data cand reusim sa demonstram un obiectiv ce foloseste o suprafata curbate poate arata ca un ochi uman”, a declarat Yonggang Huang, profesor la Northwestern University din Evanston, Illinois, in ziarul Nature. Huang, care a colaborat la acest proiect cu profesorul John Rogers, de la Universitatea din Illinois, a gasit o solutis relativ simpla pentru problema transferarii componentelor microelectronice pe o suprafata curbata fara ca acestea sa se rupa.

„Daca le indoi (n.r. componentele microelectronice) pur si simplu, acestea se rup, intrucat se aseamana cu ceramica”, a declarat Huang intr-un interviu telefonic pentru Reuters. Pentru a rezolva aceasta problema, Huang and Rogers au creat un material asemanator unei paste, compus din patratele minuscule pe care sunt fixati fotodetectorii si componentele electronice. Aceste patratele sunt interconectate printr-o serie de fire extrem de subtiri, care ofera fiecarei componente abilitatea de a se mula pe o suprafata curbata.

„Aceasta solutie ne permite pozitionarea componentelor electronice in locuri imposibilile pana acum”, a precizat John Rogers intr-un comunicat.

Finantarea acestui proiect este asigurata de catre Departamentul pentru Energie al Fundatiei Nationale de Stiinta din SUA. Astfel, cei doi cercetatori, Huang and Rogers au sa construiasca o camera digitala care are dimensiunea, forma si aspectul unui ochi uman. Potrivit lui Huan, suprafata curbata a obiectivului imbunatateste considerabil campul de vizibilitate, astfel incat intreaga imagine este focalizata.
„In prezent, cand faci o fotografie, partea din mijlocul acesteia este foarte clar, insa spre margine, aceasta isi pierde din claritate. Tehnologia acestui obiectiv curbat va face ca intreaga imagine sa fie la fel de clara”, a explicat Yonggang Huang.

Insa aceasta descoperire nu se limiteaza la imbunatatirea claritatii fotografiilor de vacanta. Potrivit lui Huang, descoperirea poate fi aplicata cu cel mai mare succes la oameni, tocmai datorita formei curbate, care se potriveste perfect anatomiei orbitelor.
Cercetatorul american a precizat ca dispozitivul poate fi intrebuintat la crearea unor echipamentevideo mult mai performate, precum senzorii curbati ce monitorizeaza activitatea creierului si ar putea fi utilizata chiar la dezvoltarea unei retine sau a unui ochi artificial.

„Deja am construit o camera functionala, compatibila cu computerele. Problema ramane totusi la nivelul conectarii acestei camere la creierul uman. Aceast obstacol a ramas inca ne trecut”, a mai spus profesorul Yonggang Huang.

Sursa: Reuters